Jastreb oštrog sjaja Accipiter striatuss

Napisala Alaine Camfield

Geografsko područje

Oštrokosih jastrebova ima u većem dijelu Sjeverne Amerike, uključujući Meksiko. U Južnoj Americi ih ima od Venezuele do sjeverne Argentine. Većina sjevernoameričkih populacija zimi migrira u južne dijelove svog područja.(Bildstein i Meyer, 2000 .; Sullivan, 1994.)

  • Biogeografske regije
  • nearktički
    • domorodac
  • neotropski
    • domorodac

Stanište

Oštrokosi jastrebovi su šumske ptice. Nalaze se u šumama borova, jele i jasike (između ostalih). Mogu ih naći u lovu u unutrašnjosti šuma i rubovima od razine mora do alpskih područja. Oštrokosih sokolova može se naći i u blizini ruralnih, prigradskih i poljoprivrednih područja, gdje često love na hranilicama za ptice.(Bildstein i Meyer, 2000.; Campbell i sur., 1990 .; Snyder i Snyder, 1991.; Sullivan, 1994.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropskim
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • Ostale značajke staništa
  • prigradski
  • poljoprivredni

Fizički opis

Oštrokosi jastrebovi najmanji su haukes (ptica jastreb) u Sjevernoj Americi. Mužjaci su dugi od 24 do 27 cm i teški od 87 do 114 g. Ženke su veće, imaju dužinu od 29 do 34 cm i težinu od 150 do 218 g. Mužjaci imaju raspon krila od 53 do 56 cm, a ženke 58 do 65 cm.



Oštrokosi jastrebovi imaju gornje dijelove plavkasto-sive do škriljevca, tamnije boje na tjemenu. Donji su im dijelovi bijeli sa smeđim šipkama, a kratka, zaobljena krila tamna su odozgo i svijetla odozdo. Ženke imaju manje šipki na dojkama, a gornji dijelovi su im smeđe. Oštrokosi jastrebovi imaju kratki, tamno obojeni kljukasti kljun i žute noge i stopala. Rep im je četvrtastog vrha kad nije raširen i ima tri do pet tamnih pruga s malom bijelom prugom na vrhu. Molting ne mijenja izgled odrasle osobe. Maloljetnici imaju više prugastosti i / ili zabrane i bljeđe boje od odraslih. Oštrokosi jastrebovi izgledaju slično Cooperovim jastrebovima ( Accipiter Cooperii ) ali su manji.(Bildstein i Meyer, 2000.; Gough i sur., 1998 .; Snyder i Snyder, 1991.; Wheeler i Clark, 1995.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • dvostrana simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • ženka veća
  • spolovi obojeni ili uzorkovani drugačije
  • Masa dometa
    87 do 218 g
    3,07 do 7,68 oz
  • Duljina dometa
    24 do 34 cm
    9,45 do 13,39 inča
  • Raspon krila dometa
    53 do 65 cm
    20,87 do 25,59 inča

Reprodukcija

Zbog tajnovite prirode jastrebova oštrih krakova, malo se zna o njihovom ponašanju u parenju. Poznato je da imaju udvaranje i pretpostavlja se da su monogamni.(Bildstein i Meyer, 2000.)

  • Sustav parenja
  • monogamna

Sezona razmnožavanja jastrebova oštrih krakova odgovara vremenu maksimalne raspoloživosti plijena; obično između kraja ožujka i lipnja. Oštrokosi jastrebovi počinju graditi svoja gnijezda ubrzo nakon što stignu na uzgajalište. Gnijezda se grade na drveću, obično ispod krošnje (2,4 do 19 m nad zemljom). Gnijezda su napravljena od grančica i često su obložena iverjem od kore. I mužjak i ženka skupljaju materijal za gniježđenje, ali ženka obavlja veći dio građevine. Gnijezdišta se iz godine u godinu ponovno koriste, a stara gnijezda obnavljaju se ili grade nova gnijezda povrh starih. Ptice su teritorijalne tijekom sezone razmnožavanja i brane svoje mjesto gnijezda od uljeza.

Oštrokosi jastrebovi obično imaju samo jedno leglo godišnje i u prosjeku snose 4 do 5 jaja po kvaci (raspon od 3 do 8). Ženke obično odlažu jaja u alternativne dane. Jaja su bijela ili plavkasta s tamnim mrljama, otprilike 37 puta 30 mm i teška oko 9 g (približno 11 posto tjelesne mase ženke). Inkubacija traje 21 do 35 dana, a jaja se izlegu unutar jednog do dva dana. Ženke većinu inkubiraju, ali mužjaci će donositi hranu ženkama dok su u gnijezdu. Nakon izlijeganja, ženke altercijalnih pilića leže 16 do 23 dana. Gnezdiće izliježu nakon 21 do 32 dana. Mužjaci obično lete prije nego ženke. Mladi i dalje primaju roditeljsku skrb oko 3,5 tjedna nakon što su izrasli. Većina jastrebova oštrih potkova počinje se uzgajati kad napune dvije godine.(Bildstein i Meyer, 2000.; Campbell i sur., 1990 .; Snyder i Snyder, 1991.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparan
  • sezonski uzgoj
  • gonohorski / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualno
  • oplodnja
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Oštrokosi jastrebovi obično imaju samo jedno leglo godišnje
  • Sezona parenja
    Krajem ožujka do lipnja
  • Raspon jaja po sezoni
    3 do 8
  • Prosječan broj jaja u sezoni
    4.5
  • Prosječan broj jaja u sezoni
    4
    Starost
  • Raspon vremena do izleganja
    21 do 35 dana
  • Raspon nove dobi
    21 do 32 dana
  • Prosječno vrijeme do neovisnosti
    3,5 tjedna
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    2 godine
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    365 dana
    Starost
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarci)
    2 godine
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarci)
    Spol: muški
    365 dana
    Starost

Ženke jastrebova oštrih potkova čine većinu inkubacije, ali mužjaci donose hranu ženkama dok su u gnijezdu. Nakon izlijeganja, ženke altercijalnih pilića leže 16 do 23 dana. Dok su pilići u gnijezdu, mužjak donosi hranu ženki koja je čupa i hrani piliće. Ženke također brane gnijezdo od grabežljivaca. Gnezdiće izliježu nakon 21 do 32 dana. Mladi i dalje primaju roditeljsku skrb oko 3,5 tjedna nakon što su izrasli.(Bildstein i Meyer, 2000.; Campbell i sur., 1990 .; Snyder i Snyder, 1991.)

  • Ulaganje roditelja
  • nikakvo sudjelovanje roditelja
  • altricialna
  • pred izlijeganje / rođenje
    • štiteći
      • žena
  • prije odbića / odbijanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije neovisnosti
    • opskrba
      • muški
      • žena

Životni vijek / dugovječnost

Najduži zabilježeni životni vijek jastreba oštrih glava je 13 godina. Međutim, većina ne živi duže od 3 godine. Uzroci smrtnosti uključuju predatore, lov i sudare s automobilima i zgradama.(Bildstein i Meyer, 2000 .; Sullivan, 1994.)

  • Životni vijek dometa
    Status: divlje
    19,9 (visokih) godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    3 godine
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    239 mjeseci
    Laboratorij za povezivanje ptica

Ponašanje

Oštrokosi jastrebovi su teritorijalni tijekom sezone razmnožavanja. Oni uljeze odvraćaju pozivima, progonima i napadima. Obično su osamljeni, ali ponekad ih se može naći u malim skupinama tijekom migracije. Većina sjevernoameričkih populacija su selice; neke letačke udaljenosti veće od 1500 km. Uzgajališta napuštaju u kolovozu, a vraćaju se u ožujku.

Oštrokosi jastrebovi pokazuju dnevne obrasce ponašanja. Osim dok migriraju, obično lete ispod krošnje, koristeći rep za upravljanje tijekom leta.(Bildstein i Meyer, 2000.; Campbell i sur., 1990 .; Snyder i Snyder, 1991.)

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • muhe
  • dnevnog
  • pokretni
  • selice
  • usamljeni
  • teritorijalni

Domaći domet

Njihov dom domet je obično između 0,9 i 2,8 kvadratnih kilometara.(Bildstein i Meyer, 2000.)

Komunikacija i percepcija

Oštrokosi jastrebovi obično su prilično tihi. Vokaliziraju češće tijekom razmnožavanja. Njihovi pozivi za uzbunu zvuče poput 'kek-kek-kek' ili 'kik-kik-kik'. Mužjaci upućuju poziv 'kip ... kip' ili 'kew kew kew' kad se približavaju gnijezdu, a ženke odgovaraju s 'čuvaj'. Ženke i gnjezdarice također upućuju 'eee' pozive.(Bildstein i Meyer, 2000.; Snyder i Snyder, 1991.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustična
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • taktilni
  • akustična
  • kemijska

Prehrambene navike

Male ptice čine devedeset posto prehrane jastrebova oštrih glava, koje također uključuju male sisavce i velike insekte. Oštrokosi jastrebovi uglavnom jedu Passeriformes (ptice grgeči), ali i jesti Falconiformes (dnevne ptice grabljivice), Galiforme (ptice poput piletine), Charadriiformes (obalne ptice i rođaci), Columbiformes (golubovi i golubovi), Apodiformes (brzi i kolibri) i Piciformes (djetlići i rođaci). Često love ptice na hranilicama i uzimaju mlade ptice iz gnijezda.

Oštrokosi jastrebovi oportunistički su lovci. Često love s grgeča i stjeru se iz skrivanja kako bi uhvatili plijen. Njihovi dugački, oštri taloni pomažu im da se uhvate za plijen, a kratki rafali brzih letova pomažu im da uhvate svoj plijen. Oštrokosi jastrebovi čupaju plijen prije nego što ga pojedu. Dobivaju dovoljno vode iz plijena i ne trebaju piti.(Bildstein i Meyer, 2000 .; Sullivan, 1994.)

  • Primarna prehrana
  • mesožder
    • jede kopnene kralježnjake
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • sisavci
  • kukci

Grabežljivost

Njihovo skrovito ponašanje i maskirna gnijezda pomažu jastrebovima oštrih glava da izbjegnu grabežljivce. Poznati grabežljivci jastrebova oštrih potkova uključuju: ćelave orlove (Haliacetus leucocephalus), sokolovi ( Falco ) i sjeverni jastrebovi (Accipiter gentiles).(Bildstein i Meyer, 2000 .; Sullivan, 1994.)


činjenice o istočnom crvenom šišmišu

  • Poznati grabežljivci
    • ćelavi orlovi (Haliacetus leucocephalus)
    • sokolovi ( Falco )
    • sjeverni jastrebovi ( Akcipiter )

Uloge ekosustava

Oštrokosi jastrebovi važni su članovi njihovog ekosustava. Zbog svojih prehrambenih navika vjerojatno imaju regulatorni utjecaj na lokalne populacije malih ptica. Također su važan izvor hrane za svoje grabežljivce.

Ekonomska važnost za ljude: pozitivna

Oštrokosi jastrebovi mogu igrati ulogu u smanjenju vrsta štetnika kao što su europski čvorci ( Sturnus vulgaris ) i kućni vrapci ( Kućni vrabac ).

  • Pozitivni utjecaji
  • kontrolira populaciju štetnika

Ekonomska važnost za ljude: negativno

Oštrokosi jastrebovi plijene ptice pjevačice, ptice divljači i domaće ptice.(Sullivan, 1994.)

Status zaštite

Oštrokose populacije jastreba doživjele su pad između 1940-ih i 1970-ih. Pesticid DDT uzrokovao je stanjivanje ljuske jajeta kod mnogih grabljivaca i smanjio uspjeh uzgoja parova (jaja su se često drobila ispod roditelja koji su inkubirali). Zabrinutost zbog očuvanja danas uključuje smanjenje vrsta plijena, onečišćenja okoliša te usitnjavanje i smanjenje susjednih šumskih staništa.

Oštrokosi jastrebovi zaštićeni su američkim Zakonom o ugovoru o pticama selicama i navedeni su u Dodatku II prema CITES-u.(Bildstein i Meyer, 2000 .; Sullivan, 1994.)

Drugi komentari

Postoje geografske razlike u veličini i obojenosti jastrebova oštrih krakova. Postoji deset prepoznatih podvrstaAccipiter striatus. Jastrebovi brzi žljebovi je najčešća podvrsta u Sjevernoj Americi.

Oštrokosi jastrebovi usko su povezani s euroazijskim vrapcima ( Harrier ) i vrapci gruba grudi (jastreb rufiuentris).(Bildstein i Meyer, 2000 .; Sullivan, 1994.)

Suradnici

Alaine Camfield (autor), Agenti za životinje.

Kari Kirschbaum (urednica), Agenti za životinje.

Popularne Životinje

Pročitajte o Katsuwonus pelamis (arktička palamida) na životinjskim agensima

Pročitajte o Notoryctemorphia (torbastim madežima) na životinjskim agensima

Pročitajte o Aethia cristatella (krestasta kravata) na životinjskim agensima

Pročitajte o Asterias amurensis na životinjskim agensima

Pročitajte o Ammotragus lervia (aoudad) na životinjskim agensima

Pročitajte o Porphyrio porphyrio (ljubičastom močvaru) na životinjskim agentima