Aplodontia rufamountain dabar

Napisao Toni Lynn Newell

Geografsko područje

Planinski dabrovi nalaze se u Sjevernoj Americi. Dva glavna lanca planinskih dabra su od Merritta u Britanskoj Kolumbiji do Rio Della u Kaliforniji i od planine Mt. Shasta, Kalifornija do zapadne Nevade. Rijetke su populacije ove vrste i na kalifornijskoj obali (Carraway, 1993).

  • Biogeografske regije
  • nearktički
    • domorodac

Stanište

Stanište planinskih dabra kreće se od šumovitih područja na razini mora do vrhova drvenih linija. Uživaju u područjima koja sadrže vrste drveća drugog grma, grmlje i radije su u blizini vode. Najviše ih ima na visokim planinskim vrhovima s smrdljivom šumom, a najmanje su u četinarskim šumama. Planinski dabrovi moraju živjeti na mjestima s dubokim tlima kako bi izgradili svoj sustav jama. (Carraway, 1993).

  • Zemaljski biomi
  • šuma

Fizički opis

Gorski dabrovi su tamnosmeđi, osim bijele mrlje ispod svakog uha. Imaju jake sjekutiće. Glava im je ravna i široka, a nos malo zakrivljen. Tijelo je debelo, teško i prekriveno grubim, mutnim krznom. Ispod krzna nalazi se oskudni pokrivač zaštitne kose koja je tamnocrvena, sivosmeđe boje. Imaju kratke udove i ukupna dužina im je 300 - 470 mm (Carraway, 1993).



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • dvostrana simetrija
  • Prosječna masa
    1125 g
    39,65 oz
    Starost
  • Prosječna brzina bazalnog metabolizma
    1,892 W.
    Starost

Reprodukcija

Počevši od studenog ili prosinca, povećava se veličina testisa, prostate i bulbouretalnih žlijezda mužjaka. Kako ženke dosežu estrous, njihove bradavice povećavaju veličinu, vulva im bubri, a vaginalni razmazi otkrivaju pretežno epitelne stanice. Žene koje imaju samo godinu dana ovuliraju, ali se ne uzgajaju, što pokazuje da je ovulacija spontana, umjesto da je potakne kopulacija. Početak estrousnog ciklusa je oko veljače ili ožujka.

Gestacija obično traje šest do osam tjedana, a legla od dva do tri mlada su česta. Težina mladih dabra je 25,5g. Po rođenju su dabrovi ružičasti, bespomoćni, slijepi i nemaju znatno pokrivno krzno. U roku od šest do osam tjedana dabrovi mogu funkcionirati (Carraway, 1993).

  • Ključne reproduktivne značajke
  • gonohorski / gonokoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • spolni
  • Prosječan broj potomaka
    2,75
    Starost
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    29 dana
    Starost
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    730 dana
    Starost
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarci)
    Spol: muški
    730 dana
    Starost

Životni vijek / dugovječnost

Ponašanje

Gorski dabrovi nisu previše društvene životinje. Rijetko idu dalje od nekoliko metara od svojih jazbina. Raspon njihovih domova preklapa se i svaki dabar brani svoje mjesto gnijezda. Vid i sluh planinskog dabra vrlo su loši, ali njihova osjetila mirisa i dodira dobro su razvijena. Gorski dabrovi vokaliziraju u obliku zvižduka i cvjetanja. Oni također cvile dok se tuku i zubovima bruse (Carraway, 1993).


zelena i crna otrovna strelica žaba

Sustav jama planinskih dabra usredotočen je oko mjesta za gnijezdo. Gotovo svi ulazi povezani su s podzemnim komorama za gnijezdo. Komore za gnijezdo prekrivene su suhim lišćem. Otvori tunela prekriveni su šatorskom strukturom poput šatora ili imaju vegetaciju koja prekriva otvor (Carraway, 1993).

  • Ključna ponašanja
  • pokretni

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • taktilni
  • kemijska

Prehrambene navike

Gorski dabrovi su biljojede životinje; njihova prehrana uključuje rašlje, trave, pa čak i paprati poput mačeve i mješovite paprati. Sastav prehrane planinskih dabra razlikuje se ovisno o spolu i dobi pojedinca i godišnjem dobu. Dok jedu, čučnu i ispuštaju tvrde i mekane fekalne kuglice koje uhvate u ustima. Tvrde kuglice stavljaju se u jamu pored vegetacije, dok se mekane pelete ponovo probavljaju (Carraway, 1993).

Ekonomska važnost za ljude: negativno

Ishrana planinskih dabra na sadnicama na područjima koja su pod pošumljavanjem može dovesti do ekološke i ekonomske štete. Oni također nanose štetu vrtu i napadaju usjeve poljoprivrednika. Kako bi spriječili daljnju štetu od strane planinskih dabra, ljudi poduzimaju razne vrste akcija. Jedan je smanjiti hranu koju planinski dabrovi konzumiraju upotrebom herbicida i sagorijevanjem. Druga metoda je kontrola populacije izravno zamkama ili pomoću toksičnih mamaca. Plastična mreža postavljena je i oko drveća koje planinski dabrovi uništavaju. Ove mjere prevencije daju značajan iznos (Carraway, 1993).

Status zaštite

IUCN navodi podvrstu A.r. nigra i A.r. faea planinskog dabra kao neodređena (Wilson, 1993).

Suradnici

Toni Lynn Newell (autor), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.

Popularne Životinje

Pročitajte o Martes americana (američka kuna) na Animal Agents

Pročitajte o Paracheirodon axelrodi (Neon) o životinjskim agensima

Pročitajte o Casuariidae (kazuari) o agencijama za životinje

Pročitajte o Archilochus colubrisu (kolibriju rubinog grla) na agensu Animal Agents

Pročitajte o Lynx pardinusu (španjolski ris) o životinjskim agensima

Pročitajte o Dendrobates tinctorius o životinjskim agensima