Bubalus bubaliswater bivol

Napisao Jason Roth

Geografsko područje

Azijski vodeni bivol,Bubalus bubalis, bila je jako pripitomljena i stoga je sada široko rasprostranjena. Sumnja na izvornu domenuB. bubalisbio od Srednje Indije do južnog Nepala na zapadu do Vijetnama i Malezije na istoku. Vjeruje se da istinske divlje populacije još uvijek opstaju u dijelovima Indije, Nepala, Butana i Tajlanda. Pripitomljene i / ili divlje populacije vrlo su raširene. Riječni bivoli (pripitomljena sorta) nalaze se više na zapadu i borave u Indokini, Sredozemlju i dijelovima Južne i Srednje Amerike. Močvarni bivoli (druga sorta pod pripitomljavanjem) istočnije su rasprostranjenosti i nastanjuju Indokinu i jugoistočnu Aziju, kao i Australiju.(Gurung i Singh, 1996; Ligda, 1999a; Macdonald, 2001; Nowak, 1999; Shackleton i Harestad, 2003; Singh, i sur., 2000)

  • Biogeografske regije
  • palearktički
    • uveo
  • Orijentalni
    • domorodac
  • neotropski
    • uveo
  • australijski
    • uveo

Stanište

U divljini vodeni bivoli nalaze se u tropskim i suptropskim šumama, kao i na mokrim travnjacima. Smatraju se kopnenima, ali u velikoj su mjeri ovisni o vodi i provode većinu vremena kopajući se u rijekama ili rupama od blata. Tako,B. bubalisnalazi se na vlažnim staništima, od riječnih šuma i travnjaka, do močvara i močvara. Ta su staništa mješavina visokih trava, rijeka i potoka i raspršeno drveće i šume. Takvo okruženje pružaB. bubaliss dovoljnom vodom za piće i motanje, obilnom hranom i gustim pokrivačem.

Općenito, vodeni bivoli nalaze se na nižim kotama, ali u Nepalu močvarni bivoli mogu se često naći na kotama od 2.800 m. Pripitomljene životinje su široko rasprostranjene, pa se stoga nalaze u širokom rasponu staništa. Većina udomaćenih vodenih bivola nalazi se u poljoprivrednim zajednicama, ali ih se može naći i u mnogim gradovima.(Gurung i Singh, 1996; Ligda, 1999b; Macdonald, 2001; Nowak, 1999; Shackleton i Harestad, 2003)



  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropskim
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak
  • šuma
  • Vodeni biomi
  • jezera i bare
  • rijeke i potoci
  • privremeni bazeni
  • Močvare
  • močvara
  • Močvara
  • Ostale značajke staništa
  • urbani
  • prigradski
  • poljoprivredni
  • priobalni
  • Visina dometa
    0 do 2800 m
    0,00 do 9186,35 ft

Fizički opis

Bubalus bubalisje velika životinja. Pojedinci stoje u visini od 1,5 do 1,9 m u ramenu i imaju velika stopala s razapetim kopitima. Lice je dugo i usko, s prilično malim ušima i velikim rogovima. Rogovi ove vrste imaju najšire širenje koje se može naći u bilo kojem bovidu. Za razliku od Afrički bivol , u kojem se baze rogova gotovo susreću na čelu, baze rogova u azijskim vodenim bivolima daleko su udaljene. Oba spola nose rogove, iako su ženski manji od muškog. Rogovi oba spola teško su postavljeni u podnožju, rebrasti i u presjeku su trokutasti.

Bubalus bubalisima duljinu tijela od 240 do 300 cm i duljinu repa od 60 do 100 cm. Divlji muški vodeni bivoli teže do 1.200 kg, a ženke do 800 kg. Pripitomljeni vodeni bivoli kreću se od 250 do 550 kg.

Vodeni bivoli imaju rijetku kosu koja je duga i pepeljasto siva do crna. Njihov je relativno dugački rep grmolik na vrhu. Noge su im često prljavo bijele do koljena. Odrasli bivoli gotovo su bez dlake, a boja kože varira ovisno o vremenskim uvjetima, iako je teško utvrditi boju kože, jer su ove životinje obično prekrivene blatom. Kad nije prekrivena blatom i suha, koža je tamno siva; međutim, kada je vlažna (i nije prekrivena blatom), koža je tamno smeđa do crna. Močvarni bivoli (razne vrsteB. bubalispod pripitomljavanjem) su pepeljasto sive boje, visećeg vrata i rogova koji se pomeću unatrag i izvana, dok su riječni bivoli (druga pripitomljena sorta) više crni i imaju čvrsto uvijene rogove.

Usko povezana vrsta pronađena na Filipinima je Bubalus mindorensis , ili tamaraw. Manji je odB. bubalis, težak 300 kg i stoji 100 cm uz rame. Tamaraws imaju više dlake od azijskih vodenih bivola, tamno smeđe su do crne i imaju kraće rogove.(Lekagul i McNeely, 1988; Ligda, 1999a; Macdonald, 2001; Nowak, 1999; Phillips, 1984; Prater, 1971; Shackleton i Harestad, 2003; Singh i sur., 2000)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermičan
  • dvostrana simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • ukrašavanje
  • Masa dometa
    250 do 1200 kg
    550,66 do 2643,17 lb.
  • Duljina dometa
    240 do 300 cm
    94,49 do 118,11 in

Reprodukcija

Parenje je tipično poliginozno. Grupe majki postoje u velikim, slabo strukturiranim stadima tijekom cijele godine. Tijekom vlažne sezone odrasli muškarci (iz momačkih skupina ili osamljeni) ulaze u ženske skupine i pare se s prijemljivim ženkama koje su u estrusu 11 do 72 sata, ali ih ne kontroliraju. Nakon parenja mužjaci se tjeraju. Muški bovidi uglavnom pokazuju dominaciju držanjem tijela i kretanjem, a malo sukoba eskalira do razina ozbiljnih ozljeda. Bikovi određuju estrus njušeći kravlji urin i genitalije.(Lekagul i McNeely, 1988; Ligda, 1999c; Nowak, 1999; Shackleton i Harestad, 2003)


južnoamerička boa crvenog repa

  • Sustav parenja
  • poligini

Vrijeme razmnožavanja kod ove vrste donekle je promjenjivo. U nekim je područjima uzgoj sezonski ovisan, dok je u drugim područjima sezonski neovisan. Tamo gdje su sezonski ovisni, uzgoj se često događa nakon kišne sezone, a teladi se rađaju sljedeće godine blizu početka kišne sezone. Tamo gdje su sezonski neovisna, teladi se mogu roditi tijekom cijele godine.

Ciklus estrusa je 21 dan. Od ženskih bovida vodeni bivoli imaju najduži period trudnoće: 300 do 340 dana. Ženke obično imaju jedno tele, ali mogu imati i blizance. Ženka obično proizvodi prosječno jedno tele svake dvije godine. Telad se rađa težinom od 35 do 40 kg, a crvena je do žuto smeđa. Njega traje 6 do 9 mjeseci.

Ženke dosegnu spolnu zrelost s otprilike 1,5 godine i ostaju u majčinoj skupini unutar većeg stada. Mužjaci postižu spolnu zrelost u dobi od 3 godine, u tom trenutku napuštaju žensku skupinu i često se pridružuju neženjama.(Lekagul i McNeely, 1988; Ligda, 1999c; Nowak, 1999; Shackleton i Harestad, 2003)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparan
  • sezonski uzgoj
  • cjelogodišnji uzgoj
  • gonohorski / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualno
  • oplodnja
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Ženke su sposobne proizvesti jedno tele svake dvije godine.
  • Sezona parenja
    Najviše se uzgaja u sezonskim populacijama u listopadu i studenom. Međutim, neke se populacije mogu uzgajati tijekom cijele godine.
  • Raspon broja potomaka
    1 do 2
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
  • Prosječan broj potomaka
    1,375
    Starost
  • Raspon gestacije
    300 do 340 dana
  • Raspon starosti odvikavanja
    6 do 9 mjeseci
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    1,5 godine
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    502 dana
    Starost
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarci)
    3 godine

Mužjaci pokazuju samo napore parenja, a nakon impregnacije ženke ne pokazuju daljnja ulaganja roditelja. Ženke pokazuju svu roditeljsku brigu o mladima. Ženke doje svoja teladi od 6 do 9 mjeseci. Prije neovisnosti, ženke također štite svoja teladi i mogu biti agresivne. U dobi od 3 godine muškarci napuštaju majčinsku skupinu. Ženke ostaju u svojoj majčinskoj skupini i nasljeđuju labavi teritorij većeg ženskog stada koje se sastoji od više majčinskih skupina.(Gurung i Singh, 1996; Macdonald, 2001; Nowak, 1999; Shackleton i Harestad, 2003)

  • Ulaganje roditelja
  • nikakvo sudjelovanje roditelja
  • precocial
  • ženska roditeljska skrb
  • predoplodnja
    • štiteći
      • žena
  • pred izlijeganje / rođenje
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odbića / odbijanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije neovisnosti
    • štiteći
      • žena
  • udruživanje s roditeljima nakon osamostaljenja
  • nasljeđuje teritorij majke / oca

Životni vijek / dugovječnost

Poznato je da vodeni bivoli žive u divljini do 25 godina, a u zatočeništvu i do 29 godina.(Nowak, 1999.)

  • Životni vijek dometa
    Status: divlje
    25 (visokih) godina
  • Životni vijek dometa
    Status: zarobljeništvo
    29 (visokih) godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: zarobljeništvo
    34,9 godina
    Starost

Ponašanje

Bubalus bubalisje socijalna. Divlji vodeni bivoli obično tvore kohezivna stada u rasponu od 10 do 20 jedinki, premda su primijećena stada do 100 jedinki. U Australiji divlji vodeni bivoli tvore stada do 30 jedinki koje se sastoje od odraslih ženki, njihovih potomaka i podraslih ženki. Ova stada zauzimaju kućni dom koji osigurava prostore za hranjenje, piće, kopanje i odmor. U tim skupinama postoji hijerarhija dominacije s vođom koja je stara krava.

U dobi od tri godine mužjaci napuštaju ženska stada, često tvoreći neženja. Neženja može imati do 10 članova. Ova stada obično imaju malo veći raspon od ženskih skupina. Stariji muškarci često su usamljeni, ali su ih promatrali u ženskim stadima tijekom cijele godine.

Vodeni bivoli su i dnevni i noćni. Osjetljiviji su na toplinu od većine bovida, jer imaju manje znojnih žlijezda. Stoga su vodeni bivoli poznati po tome što se valjaju u blatu. Valjanje u blatu pomaže životinji da se ohladi jer voda u blatu isparava sporije od same vode, produžujući tako vrijeme hlađenja. Valjanje također služi za ispiranje životinje blatom, što je štiti od ugriza insekata.

Vodeni bivoli često pasu ujutro i navečer. Tijekom vrućih dijelova dana odmaraju se u mrljama gustog pokrivača, kopaju se u rupama od blata ili se potpuno potapaju u vodi s otvorenim nosnicama i očima. Kad su lišeni brana, vodeni bivoli često traže hlad kako bi ublažili stres zbog vrućine.(Gurung i Singh, 1996; Macdonald, 2001; Nowak, 1999; Phillips, 1984; Prater, 1971; Shackleton i Harestad, 2003)

  • Ključna ponašanja
  • terricolous
  • dnevnog
  • noćni
  • pokretni
  • sjedeći
  • Društveni
  • dominantne hijerarhije

Domaći domet

Ženski divlji vodeni bivoli u Australiji tvore klanove koji se sastoje od majki i kćeri, a sastoje se od otprilike 30 jedinki. Svaki od ovih klanova ima domet koji varira od 170 do 1.000 ha. Ovi klanovi mogu stvoriti stado od 30 do 500 jedinki koje se okupljaju svake noći na zajedničkom odmorištu. Mužjaci čine neženja do 10 jedinki s nešto većim rasponom. Raspon muškaraca preklapa se s rasponom ženskih grupa.(Nowak, 1999.)


što jedu crvenokosi daždevnjaci

Komunikacija i percepcija

Općenito, bovidi komuniciraju držanjem tijela i pokretom. Stada često gunđaju i hrču jedni drugima dok putuju, dok je rikanje rijetko. Bikovi često hrču i udaraju o zemlju prije punjenja. Punjenje se može dogoditi kao sredstvo obrane ili kao agresivno pokazivanje dominacije, kao što se vidi u natjecanju partnera.Bubalus bubalisima dobro razvijen njuh, a čini se da su kemijski znakovi važni, barem u parenju. Te životinje također imaju akutni sluh. Vodeni bivoli nisu jako ovisni o vidu. Iako je fizička agresija rijetka, dolazi do neke taktilne komunikacije između supružnika, kao i između majki i njihovih mladih.(Gurung i Singh, 1996 .; Macdonald, 2001.; Phillips, 1984.; Prater, 1971.; Shackleton i Harestad, 2003.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • taktilni
  • akustična
  • kemijska
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • taktilni
  • akustična
  • kemijska

Prehrambene navike

Bubalus bubalisje preživač i pretežno je pašnjak na travi. Također jede bilje, vodene biljke, lišće, poljoprivredne usjeve i raznu drugu vegetaciju koja raste u ili uz rijeke i potoke.(Gurung i Singh, 1996; Lekagul i McNeely, 1988; Macdonald, 2001; Phillips, 1984; Shackleton i Harestad, 2003)

  • Primarna prehrana
  • biljojed
    • folivore
  • Biljna hrana
  • lišće
  • drvo, kora ili stabljike
  • makroalge

Grabežljivost

Općenito, rogovi bovida učinkovita su odvraćanja od predatora. Ljudi su bili značajna prijetnja vodenom bivolu, kako kroz lov, tako i zbog narušavanja i usitnjavanja staništa. Tigrovi jedini su grabežljivac na vodenom bivolu, iako su bivoli izazovni plijen čak i tako velike mačke. Kad se suoče s tigrom, vodeni bivoli često stoje zajedno kao stado i zajedno se nabijaju u liniji. Obično uspijevaju otjerati tigrove, a poznato je da vodeni bivoli rogove ubijaju tigrove. Tigrovi često uspijevaju vrebati pojedinačne životinje i usredotočiti se na maloljetnike.(Lekagul i McNeely, 1988; Prater, 1971; Lekagul i McNeely, 1988; Macdonald, 2001; Prater, 1971; Shackleton i Harestad, 2003)

Uloge ekosustava

Bubalus bubalistigrovi plijene, pružajući tako izvor hrane za vrhunske grabežljivce. Ostacima mrtvih vodenih bivola hrane se i razni čistači. Dokazano je da velika stada utječu na mjesta gniježđenja nekih ptica kao što su svraka guske . Vodeni bivoli pokazali su se razornima za kajmane i njihova gnijezdišta u Brazilu, štetno utječući na produktivnost i dugotrajnu gustoću kajmana. Velika stada vodenih bivola također mogu oštetiti određenu floru, bilo izravno gaženjem ili ispašom, bilo neizravno zbijanjem tla. Vodeni bivoli krivi su za pogoršanje širenja egzotičnog korova u sjevernoj Australiji. Napokon, njihov izmet daje gnojivo za različitu floru.(Campos, 1993 .; Corbett i sur., 1996 .; Fensham i Cowie, 1998 .; Lekagul i McNeely, 1988 .; Phillips, 1984.; Prater, 1971.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivna

Pripitomljavanje vodenih bivola prije 5000 godina učinilo ih je ekonomski važnim životinjama. Opskrbljuju više od 5% svjetske opskrbe mlijekom. Njihovo je mlijeko izuzetno bogato, ima manje vode i više masti, laktoze i proteina od kravljeg. Od njega se izrađuju maslac, maslačno ulje (ghee), visokokvalitetni sirevi i razni drugi proizvodi. Njihovo je meso vrlo nježno i ukusno i teško ga je razlikovati od govedine. Njihove kože također su od velike važnosti u tome što proizvode vrhunske proizvode od kože. Oni su vrijedna zvijer tereta u velikom dijelu svog asortimana. Vodeni bivoli jednaki su traktorima u jugoistočnoj Aziji, pružajući 20% do 30% poljoprivredne snage; oni također služe kao prijevozno sredstvo, a njihov se balega sakuplja i koristi kao gnojivo. Napokon, vodeni bivoli također su važni za neke lovačke djelatnosti.(Ligda, 1999d; Nowak, 1999; Shackleton i Harestad, 2003; Singh i sur., 2000)

  • Pozitivni utjecaji
  • hrana
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala
  • proizvodi gnojivo

Ekonomska važnost za ljude: negativno

Vodeni bivoli su odlučne životinje i vrlo su velike. Mogu provaliti na polja i konzumirati proizvode. Poznato je da oštećuju rižine riže i druge usjeve koji rastu. Poznato je da divlji bikovi napadaju pripitomljena stada, ubijajući manje sposobne pripitomljene bikove i uzgajajući se s prijemčivim ženkama. Stoga gubitak nastaje smrću pitomog bika. Nadalje, rezultirajuće potomstvo manje je poslušno i možda je preveliko da bi moglo stati u poljoprivrednu opremu. Povremeno divlji bikovi ne samo da napadaju pitoma stada, već i preuzimaju i tjeraju vlasnike, čuvajući stado za sebe. I na kraju, divlji ili divlji vodeni bivoli opasne su životinje. Žene s mladima mogu biti vrlo obrambene i poznato je da napadaju i ozlijeđuju ljude. Ranjeni bikovi izuzetno su opasni i poznato je da ubijaju ljude koji ih vrebaju.(Lekagul i McNeely, 1988 .; Phillips, 1984.)

  • Negativni utjecaji
  • ozljeđuje ljude
  • štetnik usjeva

Status zaštite

Iako pripitomljeni vodeni bivoli uspijevaju i distribuiraju se daleko izvan njihovih matičnih područja, pravi divlji bivoli su u opasnosti. Moguće je da ne postoji pravi divlji vodeni bivol, ali je izgubljen zbog križanja s pripitomljenim ili divljim bivolom. Teško je razlikovati divlje vodene bivole, divlje, udomaćene i njihove hibride, čineći tako njihov stvarni status neizvjesnim. Trenutno su na popisu ugroženih na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta, a procjenjuje se da je ostalo manje od 1.000 divljih bivola. Ove sumnjive divlje jedinke borave u malim dijelovima Indije, Butana, Nepala i Tajlanda. Mogućnost izumiranja divljih populacija sasvim je stvarna.

Glavne prijetnje vrsti uključuju kontinuirano uništavanje i fragmentaciju staništa kako se poljoprivredno zemljište širi; lov; te križanje s domaćim i divljim bivolima. Ostale ozbiljne prijetnje uključuju konkurenciju domaće stoke i bolesti koje prenose domaće stoke.

Divlji bivoli zakonski su zaštićeni u Butanu, Nepalu, Indiji i Tajlandu u prirodnim rezervatima, a navedeni su u CITES-u pod Dodatkom III (Nepal). Programi očuvanja usredotočeni su na očuvanje svog staništa, što postaje sve teže kako se ljudske populacije šire.(Choudhury, 1994; Hedges, 1996; Heinen, 1993; Macdonald, 2001; Shackleton i Harestad, 2003)

Drugi komentari

Zbog pripitomljavanja, neke vlasti koristeBubalus arneeiliBubalus arnida se odnosi na istinskog divljeg bivola iBubalus bubalisda se odnosi na pripitomljene bivole. Nadalje, neke vlasti pripitomljene bivole dijele na dvije podvrste: močvarni bivol,Bubalus bubalis carabanesis, i riječni bivol,Bubalus bubalis bubalis. Ovo izvješće prati tijela koja koristeBubalus bubalisda se odnosi na azijske vodene bivole, bilo divlje ili pripitomljene.(Gurung i Singh, 1996; Lekagul i McNeely, 1988; Macdonald, 2001; Nowak, 1999; Shackleton i Harestad, 2003)

Suradnici

Nancy Shefferly (urednica), Agenti za životinje.

Jason Roth (autor), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik, instruktor), Zoološki muzej, Sveučilište Michigan-Ann Arbor.

Popularne Životinje

Pročitajte o Lithobates sphenocephalus sphenocephalus (Florida Leopard Frog) na životinjskim agensima

Pročitajte o Polygonia progne na životinjskim agensima

Pročitajte o Bradypus pygmaeusu (pigmejskoj tronožnoj lijenčini) na Životinjskim agentima

Pročitajte o Pterois volitans (crvena vatrena riba) na životinjskim agensima

Pročitajte o Peropteryx kappleri (većem šišmišu sličnom psu) na agensu Animal Agents

Pročitajte o Phocidae (tuljanima) na životinjskim agensima