Soko jamaicensisredireni rep

Napisale Tanya Dewey i Delena Arnold

Geografsko područje

Crvenorepi jastrebovi porijeklom su samo iz regije Nearctic. Ima ih diljem Sjedinjenih Država i Kanade, te u Meksiku i Srednjoj Americi. Mnoge ptice su stanari tijekom cijele godine, iako ptice krajnjeg sjevera migriraju prema jugu tijekom jeseni kako bi izbjegle oštru zimu.

  • Biogeografske regije
  • nearktički
    • domorodac

Stanište

Crvenorepi jastrebovi nastanjuju širok raspon staništa na širokom rasponu nadmorskih visina. Ta su staništa obično otvorena područja s raštrkanim, povišenim gredama, a uključuju grmlje pustinje, ravnice i planinske travnjake, poljoprivredna polja, pašnjake, urbane parkove, mjestimične četinarske i listopadne šume i tropske kišne šume. Crvenorepi jastrebovi radije gnijezde graditi na rubu šuma, u šumovitim redovima ograde ili na velikim stablima okruženim otvorenim površinama.(Preston i Beane, 1993.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropskim
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • savana ili travnjak
  • šuma
  • prašuma
  • grmlja šuma
  • Ostale značajke staništa
  • urbani
  • prigradski
  • poljoprivredni
  • priobalni

Fizički opis

Crvenorepi jastrebovi duljine su od 48 do 65 centimetara. Raspon krila im je približno 4 metra ili 122 centimetra. Ženke i muškarci slični su po izgledu, ali ženke su 25% veće od muškaraca. Ova vrsta spolnog dimorfizma, gdje su ženke veće od mužjaka, česta je u ptica grabljivica. Izvještava se o masi od 795 do 1224 grama, a masa se razlikuje prema spolu, godišnjem dobu i zemljopisno. Crvenorepi jastrebovi kreću se od svijetlo kestenjaste do duboko smeđe boje. Njihov je trbuh lakši od ostatka tijela, s tamnom trakom preko njega. Žitarice (meka koža na dnu kljuna), noge i stopala su sve žute boje. Rep je smeđkastocrven i upravo je po toj crti jastrebovima i dato ime.



Nezreli jastrebovi s crvenim repovima izgledaju slično odraslima, ali ... Nezreli imaju i žućkasto sive oči koje postaju tamno smeđe kao odrasli.

Postoji najmanje 14 podvrstaButeo jamaicensis. Te su podvrste odvojene na temelju razlika u njihovoj boji i razlikama u kojima se uzgajaju i zimi.(Preston i Beane, 1993.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • dvostrana simetrija
  • polimorfna
  • Spolni dimorfizam
  • ženka veća
  • Masa dometa
    795 do 1224 g
    28,02 do 43,14 oz
  • Duljina dometa
    45 do 65 cm
    17,72 do 25,59 inča
  • Prosječni raspon krila
    122 cm
    48,03 inča

Reprodukcija

Jastrebovi s crvenim repovima obično se počinju uzgajati kad napune tri godine. Monogamni su i pare se s istom osobom dugi niz godina. Zapravo, jastrebovi s crvenim repovima obično mijenjaju partnere samo kad njihov prvotni par umre. Za vrijeme udvaranja mužjak i ženka vinu se zajedno u krugove, letovi koji traju 10 minuta ili više. Parenje se obično odvija nakon ovih letova. Mužjak i ženka slijeću na grgeč i međusobno se naginju. Ženka se tada naginje naprijed, dopuštajući mužjaku da je uzjaše. Kopulacija traje 5 do 10 sekundi.(Preston i Beane, 1993.)

  • Sustav parenja
  • monogamna

Gnijezda jastrebova s ​​crvenim repom obično imaju promjer od 28 do 38 centimetara. Ponekad se koriste nekoliko godina, a mogu biti visoke i do 3 metra. Mužjak i ženka grade gnijezdo na visokom drvetu, 4 do 21 metar iznad tla. Tamo gdje je drveća malo, ponekad se grade na liticama litica ili umjetnim konstrukcijama, poput zgrada. Gnijezda su građena od grančica i obložena korom, borovim iglicama, klipovima kukuruza, ljušturama, stabljikama, jasičinim jasikama i ostalim mekanim biljnim tvarima. Svježa kora, grančice i borove iglice talože se u gnijezdo tijekom sezone uzgoja kako bi gnijezdo bilo čisto. Sove se natječu s jastrebovima s crvenim repovima za mjesta za gniježđenje. Poznato je da svaka vrsta ubija mlade i uništava jajašca druge u pokušaju da zauzme mjesto gnijezda.

Ženka snese 1 do 5 jajašaca oko prvog tjedna travnja. Jaja se polažu otprilike svaki drugi dan i inkubiraju se od 28 do 35 dana. Oba roditelja inkubiraju jaja. Mužjaci mogu provesti manje vremena u inkubaciji od ženki, ali donose hranu ženki dok je ona u gnijezdu. Mladići se izlegnu tijekom 2 do 4 dana, a u valjenju su visoki. Tijekom faze gniježđenja ženka legne mlade, a mužjak daje većinu hrane ženki i pilićima. Ženka hrani gnezdo cijepajući hranu na male komadiće. Pilići počinju napuštati gnijezdo nakon 42 do 46 dana. Razdoblje novorođenčeta traje do 10 tjedana, tijekom kojih pilići uče letjeti i loviti.(Preston i Beane, 1993.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparan
  • sezonski uzgoj
  • gonohorski / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualno
  • oplodnja
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Crvenorepi jastrebovi razmnožavaju se svakog proljeća.
  • Sezona parenja
    Uzgoj se događa u proljeće.
  • Raspon jaja po sezoni
    1 do 5
  • Prosječan broj jaja u sezoni
    3
    Starost
  • Raspon vremena do izleganja
    28 do 35 dana
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    30 dana
  • Raspon nove dobi
    42 do 46 dana
  • Raspon vremena do neovisnosti
    10 (visokih) tjedana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    3 godine
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    730 dana
    Starost
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarci)
    3 godine
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarci)
    Spol: muški
    730 dana
    Starost

Oba roditelja inkubiraju jaja. Mužjaci mogu provesti manje vremena u inkubaciji od ženki, ali donose hranu ženki dok je ona u gnijezdu. Novoizleženi pilići su altricijalni (bespomoćni). Tijekom faze gniježđenja ženka legne mlade, a mužjak daje većinu hrane ženki i pilićima. Ženka hrani gnezdo cijepajući hranu na male komadiće. Pilići počinju napuštati gnijezdo nakon 42 do 46 dana. Nakon što napuste gnijezdo, mladi jastrebovi crvenorepi obično ostaju na jednom mjestu, blizu svojih roditelja. Počinju letjeti otprilike 3 tjedna nakon što prvi put počnu napuštati gnijezdo, a vlastitu hranu počinju hvatati 6 do 7 tjedana nakon toga. Postaju potpuno neovisni od roditelja otprilike 10 tjedana nakon bijega, sa oko 112 do 116 dana.(Preston i Beane, 1993.)


što jede ribu leptira

  • Ulaganje roditelja
  • altricialna
  • predoplodnja
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • pred izlijeganje / rođenje
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odbića / odbijanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije neovisnosti
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena

Životni vijek / dugovječnost

Crvenorepi jastrebovi relativno su dugovječne ptice. Iako mnoge od ovih ptica umiru mlade (većina živi manje od dvije godine), one koje prežive prvih nekoliko godina mogu živjeti i mnogo godina. Najstariji poznati divlji jastreb crvenog repa živio je najmanje 21,5 godina. U zatočeništvu jastrebovi s crvenim repovima žive najmanje 29,5 godina.(Preston i Beane, 1993.)

  • Životni vijek dometa
    Status: divlje
    29,5 (visokih) godina
  • Životni vijek dometa
    Status: zarobljeništvo
    29,5 (visokih) godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    346 mjeseci
    Laboratorij za povezivanje ptica

Ponašanje

Crvenorepi jastrebovi godinama ostaju zajedno na istom teritoriju. Te su ptice vrlo teritorijalne i brane teritorije veličine od 0,85 do 3,9 četvornih kilometara, ovisno o količini hrane, grgečima i mjestima za gniježđenje na tom teritoriju. Ženka je obično agresivniji partner oko samog gnijezda, dok mužjak agresivnije brani granice teritorija. Ptice će se vinuti nad njihov teritorij, uglavnom za vedrih dana, tražeći uljeze. Crvenorepi jastrebovi su dnevni (aktivni tijekom dana).(Preston i Beane, 1993.)

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • muhe
  • dnevnog
  • pokretni
  • selice
  • teritorijalni
  • Veličina teritorija raspona
    1,3 do 5,2 km ^ 2

Domaći domet

Veličine kućnog raspona kreću se od 1,3 do 5,2 četvornih kilometara. Veličina domaćina jastrebova s ​​crvenim repovima varira ovisno o kvaliteti staništa, spolu jedinke i sezoni.(Preston i Beane, 1993.)

Komunikacija i percepcija

Odrasli jastrebovi crvenorepi vrište ono što se naziva konjskim vriskom, 'kee-eeee-arrr.' Često se opisuje kao da zvuči poput parnog zvižduka. Dužina i visina ovog poziva ovise o dobi, spolu i zemljopisnoj regiji pojedinog jastreba crvenorepa.

Mladi jastrebovi s crvenim repovima komuniciraju sa svojim roditeljima ispuštajući tihe, tihe zvukove. Kako stare, zvukovi koje produbljuju u tonu i obično su to zvukovi gladi.

Sokolovi s crvenim repovima komuniciraju i govorom tijela. U agresivnom držanju tijelo i glava jastreba crvenorepa drže se uspravno, a perje stoji. Prema mišljenju, glava sokola je niža od tla, a perje glatko. Sokolovi s crvenim repovima također pokazuju mnoštvo zračnih ponašanja. U padu talona, ​​tijekom udvaranja, nalete naniže pokušavajući dodirnuti se talonima. Valoviti let je pokret gore-dolje koji se uglavnom koristi u teritorijalnom prikazu. Konačno, u prikazu zarona ptica izvodi strmi zaron. Ovo je također teritorijalni prikaz.

Crvenorepi jastrebovi imaju izvanredno istančan vid, što im omogućuje otkrivanje pokreta plijena na velikim udaljenostima.

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustična
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • taktilni
  • akustična
  • kemijska

Prehrambene navike

Jastrebovi s crvenim repovima hrane se raznim plijenima, koristeći svoje moćne kandže kao oružje. Osamdeset do osamdeset i pet posto njihove prehrane sastoji se od malenih glodavci . Sisavci veliki kao istočni kunići pamučnog repa može se i uzeti. Gmazovi i druge ptice čine ostatak prehrane. Muški crvenokrili kos su uobičajeni plijen jer su toliko vidljivi kada čuvaju svoja gnijezda. Crvenorepi jastrebovi većinu lova obavljaju s grgeča. Nije poznato da čuvaju hranu.(Preston i Beane, 1993.)

  • Primarna prehrana
  • mesožder
    • jede kopnene kralježnjake
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • sisavci
  • gmazovi

Grabežljivost

Odrasli jastrebovi crvenorepi su velike strašne ptice i imaju malo grabežljivaca. Najviše grabežljivosti ove vrste događa se na jajima i gnijezdima. Velike rogate sove poznati su grabežljivci jastrebova crvenorepa. Corvids poznati su grabežljivci jaja i gnezda.(Preston i Beane, 1993.)

  • Poznati grabežljivci

Uloge ekosustava

Jastrebovi crvenohrani igraju važnu ulogu u lokalnim ekosustavima pomažući u kontroli populacija malih sisavaca, uključujući glodavce i kuniće. Oni također pružaju stanište nekim malim vrstama ptica, uključujući kućni vrapci , koji žive u aktivnim gnijezdima crvenorepih jastrebova.

Crvenorepi jastrebovi imaju antagonistički odnos s mnogim vrstama ptica. Neke manje vrste ptica ruže jastrebove. Crvenorepi jastrebovi također kradu plijen i plijen su mu ukrale druge velike ptice, uključujući zlatni orlovi , orlovi ćelavi i gvozdeni jastrebovi .(Preston i Beane, 1993.)

  • Učinak na ekosustav
  • stvara stanište
Komenske / parazitske vrste

Ekonomska važnost za ljude: pozitivna

Sokolovi s crvenim repovima pomažu farmerima jedući miševe, krtice i ostale glodavce koji ometaju njihove usjeve.

  • Pozitivni utjecaji
  • kontrolira populaciju štetnika

Ekonomska važnost za ljude: negativno

Nisu poznati negativni učinci jastrebova crvenorepa na ljude.

Status zaštite

Crvenorepi jastrebovi proširili su svoj zemljopisni domet tijekom posljednjih 100 godina. Ova ekspanzija najvjerojatnije je rezultat povećanja staništa mjestimičnih šuma i otvorenih područja. Kako se ta područja napune šumom ili se potpuno otvore, očekuje se pad staništa crvenorepih jastrebova.

Trenutno su najveće prijetnje populacijama jastrebova crvenorepa pucnjava, sudari s automobilima i ljudsko uplitanje u aktivnosti gniježđenja. Trovanje olovom jedući prehrambene proizvode koji sadrže sačmu od olova također svake godine ubija brojne jastrebove crvenorepe.

Jastrebovi s crvenim repovima zaštićeni su američkim Zakonom o pticama selicama i CITES dodatkom II.(Preston i Beane, 1993.)

Drugi komentari

Albinizam je relativno čest u jastrebova crvenorepa.

Jastrebovi s crvenim repovima smatraju se znakom sreće u tradiciji Mescalero Apache (Louie Chavez, osobna komunikacija).

Suradnici

Tanya Dewey (autorica), Agenti za životinje, Kari Kirschbaum (urednica), Agenti za životinje.

Delena Arnold (autor), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.

Popularne Životinje

Pročitajte o Noturus flavus (Stonecat) na životinjskim agensima

Pročitajte o Clonophis kirtlandii (Kirtlandova zmija) na Animal Agents

Pročitajte o Hylidae (Hylid Frogs, hylidés, hylidés arboricoles, Hylids, New World Tree Frogs, Treefrogs) na životinjskim agensima

Pročitajte o Dendroica pensylvanica (kestenjasta bobica) na životinjskim agensima

Pročitajte o Sialia sialis (istočna plava ptica) na Animal Agents

Pročitajte o Brevoortia tyrannus (Bunker) na životinjskim agentima