Chordeiles minorčešći noćni soko

Napisao Robin Kropp

Geografsko područje

Uobičajeni Nighthawks (Chordeiles minor) uzgajaju se u većem dijelu Sjeverne Amerike i dijelovima Srednje Amerike. Njihova je zimska rasprostranjenost manje poznata, ali vjeruje se da se šire po srednjoj Južnoj Americi u nizinama istočno od Anda.(; Poulin i sur., 1996)

  • Biogeografske regije
  • nearktički
    • domorodac
  • neotropski
    • domorodac

Stanište

Uobičajena staništa za uzgoj noćnih jastreba uključuju obalne dine i plaže, šumske čistine, travnjake, savane, ravnice kadulje i otvorene šume. Također će se koristiti staništem izmijenjenim ljudskim aktivnostima, uključujući sječena ili izgorjela područja šuma, poljodjelstva i gradova.

Uobičajeni noćni jastrebovi odabiru mjesta za gniježđenje na tlu na otvorenim područjima s nekim pokrivačem od trava, grmlja, cjepanica ili kamenaca. Ne grade gnijezda. Umjesto toga, jaja se polažu na razne podloge, uključujući pijesak, šljunak, lišće i golu stijenu. U područjima ljudskog prebivališta uobičajeni noćnjaci često se gnijezde na ravnim, šljunčanim krovovima.



O putovima migracije ili zimskom staništu uobičajenih noćnih jastreba malo se zna. Viđeni su kako migriraju preko močvara, obradivih površina, riječnih dolina, otvorenih šuma i obalnih dina. Pretpostavlja se da više vole otvorenu zemlju na zimovalištima i viđeni su kako lete iznad gradova.(; Poulin i sur., 1996 .; Stiles i Skutch, 1989.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropskim
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • savana ili travnjak
  • šuma
  • prašuma
  • grmlja šuma
  • Ostale značajke staništa
  • urbani
  • prigradski
  • poljoprivredni
  • Visina dometa
    razina mora (niska) m
    (niska) ft

Fizički opis

Uobičajeni noćni jastrebovi su srednje velike ptice. Duge su 22 do 24 cm, a teške 65 do 98 g. Poput ostalih članova Caprimulgidae , imaju velika usta i oči i kriptično su obojene. Imaju urezan rep i duga, vitka, šiljasta krila s bijelim mrljama na primarnim dijelovima. Mužjaci imaju bijelu traku repa uz vrh repa i bijelu zakrpu grla. Ženke nemaju repnu traku i na grlu su jače obojene. Oba spola imaju hrapave zabrane na prsima i trbuhu, iako su svijetli dijelovi obično bijeliji kod muškaraca i više pufne boje kod žena.

Opisano je devet podvrsta uobičajenih noćnih jastrebova. Razlikuju se svijetlim i tamnim bojama perja. Uobičajene noćne jastrebe često se miješaju s dvije vrlo slične vrste noćnih jastreba: Manji noćnjaci ( Acutipenis kablovi ) i antilski noćni jastrebi ( Chordeiles gundlachii ). Manji noćni jastrebovi nešto su manji od običnih noćnih jastreba, sa širokim pokrivačima ispod bijelog, i s bijelim krpom primarnih dijelova nešto bliže vrhu krila. Oni se također hrane bliže zemlji nego što to čine uobičajeni noćni jastrebovi. Atletski noćni jastrebovi gotovo se ne mogu razlikovati od običnih noćnih jastreba na terenu, ali po pozivu, nazalni killikidick s istim tonom kao i obični noćni jastrebovi fino . U ruci su mjere krila antilskih noćnih jastreba nešto kraće od uobičajenih noćnih jastrebova.(Ehrlich, 1988 .;; Poulin, i sur., 1996)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • dvostrana simetrija
  • polimorfna
  • Spolni dimorfizam
  • spolovi obojeni ili uzorkovani drugačije
  • Masa dometa
    65 do 98 g
    2,29 do 3,45 oz
  • Duljina dometa
    22 do 24 cm
    8,66 do 9,45 inča
  • Prosječna brzina bazalnog metabolizma
    0,4421 vata
    Starost

Reprodukcija

Dostupno je malo podataka o sustavu parenja običnih noćnih jastrebova. Mužjaci se udvaraju ženkama izlaganjem na zemlji i u letu. Počinju tako što lete 5 do 30 metara u zrak, a zatim strmo zaranjaju prema zemlji, naglo se podižući oko 2 metra iznad zemlje. Ovaj zaslon popraćen je 'cvjetajućom' bukom koju stvara zrak koji juri kroz primarno perje mužjaka. Tada mužjaci slete u blizini ženke, šireći se i tresući repom s jedne na drugu stranu, pokazujući svoj bijeli zakrk grla i ispuštajući kreštav zvuk.

  • Sustav parenja
  • monogamna

Uobičajena fenologija uzgoja noćnih jastreba varira u cijelom njihovom rasponu, s tim da južnije populacije daju mlade već u svibnju, a sjeverne populacije tek u kolovozu. O stvaranju ili uzgoju parova malo se zna. Pokazano je da ženke običnih noćnih jastreba prvo stignu na svoja uzgajališta i odaberu mjesto gnijezda. Povezani pojedinci vraćali su se na ista mjesta za gnijezdo tijekom više godina. Dob prvog uzgoja nije poznata za ovu vrstu. Pretpostavlja se da se obični noćnjaci razmnožavaju jednom godišnje.

Ženke obično nose 2 jaja, u razmaku od 1 do 2 dana. Jaja su blijeda, prošarana sivom, smeđom i crnom bojom. Ženka inkubira jaja, ostavljajući gnijezdo u ranim večernjim satima da se nahrani. Razdoblje inkubacije variraju tijekom razmnožavanja između 18-20 dana. Nakon mladunca, ženka nastavlja napuštati mjesto gnijezda kako bi navečer nahranila hranu. Hrani podmlađene insekte mladima prije izlaska sunca ujutro i nakon zalaska sunca navečer. Nestlings su poluprokozni i mogu se kretati kao odgovor na pozive ženke u roku od jednog dana od valjenja. Mladi se mogu preseliti u hlad ili sunce kako bi regulirali tjelesnu temperaturu. Nakon 16 dana, mladi mogu skakati. Sa 18 dana izvrše prvi let, a mogu dobro letjeti sa oko 25-30 dana. Kad napune 30 dana, pilići su zauvijek napustili gnijezdo. Potpuni razvoj postiže se za 45-50 dana, nakon čega se mladi mogu pridružiti migrirajućim jatima. U južnim dijelovima uzgajališta parovi mogu imati drugo leglo. U ovom slučaju, mužjak preuzima hranjenje mladeži prve spojke, dok ženka inkubira drugu spojnicu. Također će nahraniti ženku.(; Poulin i sur., 1996)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparan
  • sezonski uzgoj
  • gonohorski / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualno
  • koji nosi jaja
  • Sezona parenja
    proljeće i ljeto
  • Raspon jaja po sezoni
    1 do 2
  • Prosječan broj jaja u sezoni
    2
  • Prosječan broj jaja u sezoni
    2
    Starost
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    18-20 dana
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    19 dana
    Starost
  • Prosječna novonastala dob
    18 dana
  • Prosječno vrijeme do neovisnosti
    30 dana

Ženka rasplodnog para inkubira jajašca i legla mlade piliće. Iako se mladi mogu kretati samo jedan dan nakon izlijeganja, ženka ih može pomicati kako bi iskoristila obližnju hladovinu. Roditelji hrane piliće regurgitiranim insektima sve dok se ne mogu prehraniti u dobi od oko 25 dana. Mužjak brani mjesto gnijezda premlaćivanjem krila i šištanjem na uljeze. Ženka također može braniti mjesto gnijezda glumeći ozljedu ili siktajući na uljeza.(; Poulin i sur., 1996)

  • Ulaganje roditelja
  • precocial
  • predoplodnja
    • opskrba
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • pred izlijeganje / rođenje
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odbića / odbijanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena

Životni vijek / dugovječnost

Očekuje se da će obični noćnjaci živjeti najmanje 4 do 5 godina. Najstariji poznati divlji obični košmar imao je 9 godina.(; Poulin i sur., 1996)

  • Životni vijek dometa
    Status: divlje
    9 (visokih) godina
  • Tipičan životni vijek
    Status: divlje
    4 do 5 godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    4 do 5 godina

Ponašanje

Uobičajeni noćni jastrebovi neke su od posljednjih ptica selica koje su stigle na proljetno uzgajalište, a neke od prvih koje su napustile jesen. To se pripisuje činjenici da su tople temperature potrebne za aktivnost letećih insekata rano navečer i ujutro. Također, dok neki kaprimulgidi odlaze u torpor kako bi sačuvali energiju u hladnim noćima, nije poznato da to čine uobičajeni noćni jastrebi, što ih čini osjetljivijima na hladnije temperature.

Uobičajeni noćni jastrebovi migriraju oko 4.000 do 11.000 km (2.500 do 6.800 milja) - jedna od najdužih migracija bilo koje ptice u Americi. Oni migriraju u jatima, posebno u jesen, većina prolazi kroz Srednju Ameriku, ali neki prelaze Meksički zaljev i Karibe do Floride. U ovo ih vrijeme mogu vidjeti kako jašu na termikama, slično kao jastrebovi u migraciji.

Uobičajeni noćni jastrebovi izrazito su teritorijalni, usamljeni gnijezdi. Mužjaci će braniti svoj teritorij roneći na uljeze. Veličina teritorija razlikuje se od tipa staništa, ali čini se da se kreće između 41 000 i 280 000 četvornih metara.


činjenice o koplju s kopljem

Uobičajeni noćni jastrebi su krepuskularni. Kad nisu u gnijezdu, obični noćni jastrebovi odmarati će se, spavati ili sunčati na stupovima ograde, granama drveća, zemlji ili ravnim krovovima.

Pokazalo se da šišmiši i manji noćni jastrebi istjeruju uobičajene noćne jastrebe s mjesta za hranjenje tjerajući ih dalje. Manja agresija noćnih jastrebova može isključiti uobičajene noćne jastrebe iz međusobno pogodnih staništa.(Elphick, 1995 ;; Poulin i sur., 1996)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • sumrak
  • pokretni
  • selice
  • usamljeni
  • teritorijalni
  • Veličina teritorija raspona
    41000 do 28000 m ^ 2

Komunikacija i percepcija

Uobičajeni noćni jastrebi međusobno komuniciraju pozivima i ekranima. Vokalizacije uobičajenih noćnih jastreba vrlo su jednostavne i imaju nekoliko varijacija. Za komunikaciju koriste i neglasne zvukove, poput zvuka cvjetanja primarnog perja mužjaka tijekom udvaranja. Primjer fizičkih prikaza koje koriste uobičajeni noćni jastrebovi je prikaz ronjenja koji muškarci daju budućim supružnicima.(; Poulin i sur., 1996)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustična
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • taktilni
  • akustična
  • kemijska

Prehrambene navike

Uobičajeni noćni jastrebi su krepuskularni. Najaktivniji su u zoru i sumrak, a rijetko se hrane noću. Izvješteno je da se povremeno hrane tijekom dana u uvjetima slabog osvjetljenja (na primjer, olujno vrijeme ili magla). Upotrebljavaju svoja velika usta za 'sokoljenje' insekata u zraku. Njihove velike oči pomažu im u pronalaženju i razlikovanju predmeta plijena u mraku. Poput sova, i obični noćni jastrebi imaju tapetum (zrcalna struktura na stražnjem dijelu svakog oka koja reflektira svjetlost na mrežnicu) koja povećava njihovu sposobnost gledanja u mraku. Lete nestalnim pokretima poput šišmiša, uzimajući čak 50 različitih vrsta plijena insekata. Studije pokazuju da većinu prehrane čine mravi ( Hymenoptera ), kornjaši ( Coleoptera ) i istinite greške (Homoptera). Također uključuje moljce ( Lepidoptera ), mušice ( Ephemeroptera ), kadije ( Trichoptera ), muhe ( Diptera ), ose ( Hymenoptera ), cvrčci i skakavci ( Orthoptera ) i drugi insekti. U urbanim dijelovima svog područja često se mogu vidjeti noćni jastrebovi kako lete oko uličnih svjetiljki ili jarkih dvorišnih svjetala, hvatajući insekte koje svjetlost privlači.

Uobičajeni Nighthawks piju tijekom leta prolazeći površinom jezera, potoka ili korita sa svojim računima.(Brigham i Barclay, 1995 .; Brigham, 1990 .; Nicol i Arnott, 1974 .;; Poulin i sur., 1996 .; Terres, 1980.)

  • Primarna prehrana
  • mesožder
    • insektivor
  • Hrana za životinje
  • kukci

Grabežljivost

Vrane i gavrani , sove, Američke vjetrovke ,skunsi,zmije, kućne mačke i kanidi poput kojoti , lisice , idomaći psisu grabežljivci uobičajenih noćnih jastrebova.

Ženke i mladi oslanjaju se na svoju tajno smeđu obojenost kako bi izbjegli otkrivanje mjesta gnijezda od strane grabežljivaca. Nije poznato da mužjaci čuvaju gnijezdo, ali će ga braniti roneći preko njega i cvjetajući krilima ili udarajući krilima i šištajući. Ženke mogu glumiti ozljede kako bi odvratile pažnju grabežljivca s gnijezda. Pilići također rašire svoja krila i sikću na uljeze kad im prijete.(; Poulin i sur., 1996)

  • Adaptacije protiv predatora
  • kriptičan

Uloge ekosustava

Uobičajeni noćni jastrebovi pomažu u suzbijanju populacija insekata koje love. Također se natječu sa šišmišima i manjim noćnim jastrebovima Acutipenis kablovi za hranu.(; Poulin i sur., 1996)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivna

Budući da su obični noćni jastrebovi jedi insekata koji često posjećuju polja i gradove, vjerojatno pomažu u suzbijanju vrsta insekata štetnika.

  • Pozitivni utjecaji
  • kontrolira populaciju štetnika

Ekonomska važnost za ljude: negativno

Uobičajeni noćni jastrebovi nemaju poznat negativan utjecaj na ljude.

Status zaštite

Populacija uobičajenih noćnih jastreba opada. Ovo smanjenje može se pripisati raznim ljudskim aktivnostima. Neselektivna upotreba pesticida u gradovima i poljoprivrednim zemljištima utječe na lokalno stanovništvo. U urbanim područjima zamjena šljunčanih krovova gumenim krovovima smanjila je mjesta za gniježđenje ovih populacija. Povećana grabežljivost također je čimbenik općeg pada stanovništva. Urbani gnijezdi posebno su osjetljivi na grabežljivost kućne mačke . Uobičajene noćne jastrebe također ubijaju vozila tijekom noćenja ili hranjenja duž prometnica.(Poulin i sur., 1996)

Drugi komentari

Osobna anegdota:

Uobičajeni Nighthawks poznati su po svojim glasnim, nazalnim pozivima 'peenta' oba spola, kao i po nevjerojatnim, cvjetajućim zaronima mužjaka. Suprug i ja bili smo podjednako izbezumljeni i očarani njihovim tajanstvenim zvukovima jedne ljetne noći u istočnoj Arizoni. Vozili smo se kući iz Kolorada, a sunce je već odavno zašlo. Kapaka teških, izvukli smo se na nacionalno šumsko zemljište istočno od Show Lowa kako bismo kampirali preko noći. Položili smo ceradu i vreće za spavanje na grube vulkanske šljunke u rijetkoj šumi smreke. Nije bilo mjeseca. Baš kao što smo zaspali, probudila nas je glasna buka, koja je uslijedila, nakon čega je uskočio i zip zatvarač. Prošlo je točno iznad naših glava. Nekoliko sekundi kasnije, privjesak je ponovno došao iz sasvim drugog kuta neba, praćen još jednim bliskim udaranjem iznad naših glava. Prva misao bila nam je da su tinejdžeri iz Show Lowa dosadno nekako pronašli naš kamp i zezali se s našim mislima. Što je to zvučalo?!? Čudno prigušeni pucnji? Slijetanje NLO-a? Ogromna buba-zapper? Jednostavno nije zvučalo prirodno. Kako nešto može biti na jednom mjestu, a zatim naglo biti udaljeno 200 metara, ispuštajući tako mehanizirani zvuk? Tada je zvuk prestao, ostavljajući nas da se zapitamo o njegovom podrijetlu. Utonuli smo u san, da bismo se probudili malo prije zore.


gdje su pronađene bube tableta

Peent! Woosh! Tišina. Peent ... opet s mjesta koje je bilo nemoguće udaljeno od prvog poziva ... i mahalo iznad naših glava. Nevjerica je ustupila mjesto razumu dok smo se grcali u torbama, sumnjajući: 'To mora biti ptica.' 'Možda neka noćna noć?' Svakako, kako je sunce postepeno osvjetljavalo istočno nebo, počeli smo razaznavati ptičji oblik. Zalepršala bi se na vitkim, šiljastim krilima, lebdjela, ispuštala glasan 'privjesak' i strmo ronila. Mehanički šum i zatvaranje dolazili su s ronjenjem i prestali naglim povratkom ptice prema nebu. Ponovo bi se zavirio nekoliko stotina metara od mjesta gdje je započeo svoje posljednje ronjenje, a zatim bi se spustio prema dolje. Bum-vau! Kako se nebo osvjetljavalo, vidjeli smo bljesak bijelih krilnih tragova na drugoj ptici - možda ženki? Tada su se odselili i otišli. Kasnije smo pogledali knjige o pticama i zaključili da su to morali biti uobičajeni noćni jastrebovi. Jesu li se mogli udvarati? Jesmo li ometali mjesto gnijezda? Nikad nećemo saznati. Iako za ovu vrstu ne postoje zapisi o noćnim prikazima ronjenja, definitivno smo im svjedočili kasno u noć i znatno prije zore. Nezaboravno iskustvo!

Suradnici

Kari Kirschbaum (urednica), Agenti za životinje.

Robin Kropp (autor), Sveučilište u Arizoni, Jorge Schondube (urednik), Sveučilište u Arizoni.

Popularne Životinje

Pročitajte o Margaritifera margaritifera na životinjskim agensima

Pročitajte o Thryonomys swinderianus (veći štap od trske) na životinjskim agensima

Pročitajte o Ziphiidae (kljunasti kitovi) na Animal Agents

Pročitajte o Neophoca cinerea (australskom morskom lavu) na Animal Agents

Pročitajte o Anaxyrus canorus (krastača josemita) na životinjskim agensima

Pročitajte o Dolichotis patagonum (patagonijska mara) na životinjskim agensima