Colinus virginianus sjeverni bobwhite

Autor Matthew Chumchal

Geografsko područje

Sjeverni bobwhites mogu se naći od jugoistočnog Ontarija do Srednje Amerike. Najveće gustoće stanovništva postignute su na istoku Sjedinjenih Država i Meksiku. Bobbhites se također mogu naći na cijeloj Kubi. Disjunktne populacije postoje u Washingtonu, Oregonu, Idahu i sjeverozapadnom Meksiku.(Dimmick, 1992.)

  • Biogeografske regije
  • nearktički
    • domorodac

Stanište

U šumskim staništima sjeverni bobwites pokazuju jasnu sklonost ranoj sukcesijskoj vegetaciji stvorenoj poremećajima od požara, poljoprivrede i sječe drva. U staništima pašnjaka bobwites se nalaze i u ranoj i u kasnijoj vegetaciji. Staništa Bobwhite moraju sadržavati raznolikost beskralješnjaka, sjemena i zeljastih biljaka. Prekrivač koji pruža zaštitu od grabežljivaca, vremenskih prilika i materijal za gniježđenje je također bitan. Voda obično nije važan čimbenik u određivanju staništa bobwhite, jer se dovoljno vode može dobiti iz rose.(Brennan, 1999.; Dimmick, 1992.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak
  • šuma
  • grmlja šuma
  • Ostale značajke staništa
  • poljoprivredni

Fizički opis

Bobwhites su male (140 do 170 grama) galiformne ptice zaobljenih krila i četvrtastog repa. Duljine su od 20,3 do 24,7 cm s rasponom krila od 9 do 12 cm. Bobwhites su spolno dimorfni s obzirom na boju lica i grla, pokrivače krila i boju kljuna. Odrasle muškarce razlikuju bijele pruge lica i grla, za razliku od obojene ženke i maloljetnice. Pokrivači krila mužjaka imaju oštro kontrastne crne oznake na perju, dok pokrivači krila ženki nemaju razlike u boji. Baza mandibule je crna u mužjaka, a žuta u ženki. Bijeli rubovi, tamne šipke i vermikulacije na crvenkasto smeđim leđima i bijelim dojkama stvaraju išaran izgled.(Dimmick, 1992.)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermičan
  • dvostrana simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolovi obojeni ili uzorkovani drugačije
  • mužjak šareniji
  • Masa dometa
    140 do 170 g
    4,93 do 5,99 oz
  • Duljina dometa
    20,3 do 24,7 cm
    7,99 do 9,72 inča
  • Raspon krila dometa
    9 do 12 cm
    3,54 do 4,72 inča

Reprodukcija

Izvorno se smatralo monogamnim, sada postoje jasni dokazi o ambiseksualnoj poligamiji kod sjevernih bobwhitesa, što znači da je poznato da i mužjaci i ženke inkubiraju i uzgajaju leglo s više od jednog partnera tijekom sezone razmnožavanja.(Brennan, 1999.)

  • Sustav parenja
  • poliginandarni (promiskuitetni)

Udvaranje i formiranje parova mogu započeti već u veljači na jugu Teksasa, dok će se kasnije dogoditi na višim geografskim širinama. Izgradnja gnijezda, polaganje jaja i inkubacija intenzivno se događaju od svibnja do kolovoza. Početak sezone gniježđenja u Teksasu vezan je uz rast oborina i vegetacije. Bobwhites se pare u prvoj godini života i uzgajaju jedno leglo godišnje. Gnijezda uništena prije izlijeganja obnovit će se dok se leglo izgubljeno nakon izlijeganja obično ne zamjenjuje. Leglo iz južnog Teksasa prijavljeno je još u studenom i prosincu.


klasifikacija plave prstenaste hobotnice

Uzgojni parovi grade mljevna gnijezda mrtvih trava. Dimmick (1992.) izvještava o čestoj uporabi metlice (-Andropogon virginicus-) u gnijezdima. Gnijezda su udubljenja u obliku softball-a u obliku tanjura (Klimstra i Roseberry 1975, Dimmick 1992). Klimstra i Roseberry (1975) otkrili su da je 85% gnijezda bilo kupolasto ili pokriveno krošnjom. Utvrđeno je da je gnijezdo bez nadstrešnica znatno češće kasnije u sezoni uzgoja (Klimstra i Roseberry 1975). Dimmick (1992) izvještava da se gradnja gnijezda može dogoditi tijekom dva dana i trajati otprilike 4 sata. Podaci su oprečni o tome koji spol zapravo gradi gnijezda. Klimstra i Roseberry (1975) i Stokes (1967) promatrali su parove koji grade gnijezdo, dok su druge studije otkrile da su mužjaci završili većinu gnijezda (Dimmick 1992). Jaja se polažu jednom dnevno, počevši jedan dan nakon dovršetka gnijezda (Dimmick 1992). Pokazano je da više kokoši polaže jaja u jedno gnijezdo sa prosječnom veličinom kvačila od 12 do 14 jaja (Dimmick 1992). Klimstra i Roseberry (1975) izvještavaju o varijacijama u veličini pojedinačne ženke kvačila od 6 do 28 jaja. Bobwhites smanjuju veličinu kvačila nakon svakog kvara gnijezda (Dimmick 1992). Razdoblje inkubacije je približno 23 dana (Dimmick 1992). Klimstra i Roseberry (1975) izvijestili su o inkubaciji mužjaka u 26,4% opaženih gnijezda. Stokes (1967) primijetio je ekskluzivnu inkubaciju i mužjaka i žena. Zamijećeno je da ženke polažu drugu spojnicu i inkubiraju ih dok mužjak teži izvornom gnijezdu. Oba roditelja izmjenjuju leglo mladih. Primijećeno je da oba roditelja brane mlade napadajući opažene agresore i izvodeći slomljena krila.(Brennan, 1999; Dimmick, 1992; Klimstra i Roseberry, 1975; Stokes, 1967)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparan
  • sezonski uzgoj
  • gonohorski / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualno
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Sjeverni bobwites obično se razmnožavaju jednom godišnje, iako mogu biti do tri legla po sezoni uzgoja.
  • Sezona parenja
    Uzgoj se odvija od veljače do listopada, ovisno o regiji.
  • Raspon jaja po sezoni
    6 do 28
  • Prosječan broj jaja u sezoni
    12-14
  • Prosječan broj jaja u sezoni
    petnaest
    Starost
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    23 dana
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    23 dana
    Starost
  • Prosječna novonastala dob
    14 dana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    1 godinu
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarci)
    1 godinu

Mladunci Bobwhite mogu hodati i slijediti svoje roditelje gotovo odmah nakon izlijeganja. I mužjaci i ženke inkubiraju jajašca, leže mladunče i osiguravaju mlade dok ne postanu neovisni s otprilike 2 tjedna starosti. Primijećeno je da oba roditelja brane mlade napadajući opažene agresore i izvodeći slomljena krila.(Brennan, 1999.)

  • Ulaganje roditelja
  • nikakvo sudjelovanje roditelja
  • precocial
  • predoplodnja
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • pred izlijeganje / rođenje
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odbića / odbijanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije neovisnosti
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena

Životni vijek / dugovječnost

Sjeverni bobwites imaju kratak životni vijek i visoke stope smrtnosti. Malo ljudi živi dulje od pet godina, a oko 80% živi manje od jedne godine. Izloženost je važan izvor smrtnosti tijekom zime. Duboki snijegovi i dulja hladnoća mogu prouzročiti velike gubitke. Također, hranjenje u poljoprivrednom okruženju može dovesti do izloženosti zagađivačima koji često imaju smrtonosne učinke.(Brennan, 1999.)

  • Životni vijek dometa
    Status: divlje
    6 (visokih) godina
  • Tipičan životni vijek
    Status: divlje
    8 do 12 mjeseci

Ponašanje

Početkom kasnog ljeta bobhites formiraju uvale roditelja, potomaka i neuspješnih parova za uzgoj. Ulice su fluidne i do jeseni su se obiteljske skupine raspršile zbog očito slučajnog spajanja i odlaska pojedinaca (Dimmick 1992).

Bobwhites imaju mnogo poziva koji iniciraju i usmjeravaju kretanje grupe; 1 poziv za pronalazak hrane, 11 za pomoć u izbjegavanju neprijatelja, 6 seksualnih i agonističkih i 2 poziva roditelja. Bobwhites imaju muški sustav socijalne hijerarhije (Stokes 1967).

Bobwhites su obično dnevni. Hranjenje je najaktivnije tijekom ranog jutra i kasnog poslijepodneva. Mogu letjeti na relativno kratkim udaljenostima, s prosječnim letom u trajanju od 5,1 sekunde, ali većinu vremena provode na zemlji.(Brennan, 1999.; Dimmick, 1992.; Stokes, 1967.)

Populacije su obično sjedilački stanovnici tijekom cijele godine, posebno u područjima umjerenih do visokokvalitetnih staništa. Gustoća naseljenosti ovisi o mnogim čimbenicima, poput učestalosti i intenziteta poremećaja. Gustoće od 2,2 do 4,4 ptice / hektar tipične su za visokokvalitetna staništa, a gustoće mogu doseći i do 6,6 ptica / hektar.

  • Ključna ponašanja
  • terricolous
  • muhe
  • dnevnog
  • pokretni
  • sjedeći
  • Društveni
  • dominantne hijerarhije
  • Veličina teritorija raspona
    .1 do .6 km ^ 2

Domaći domet

Veličine domaćih vrsta vrlo se razlikuju ovisno o uvjetima staništa i reproduktivnom statusu jedinki. Mužjaci bez para lutaju većim površinama od muškaraca koji se pare.(Brennan, 1999.)

Komunikacija i percepcija

Dobro poznati 'bob-white' poziv manji je dio cjelokupnog vokalnog repetoara sjevernih bowhitesa. Čitav njihov vokalni niz poznat je i razvrstan je u pozive na temelju grupnog kretanja, pronalaska hrane, izbjegavanja neprijatelja i reprodukcije (seksualne i roditeljske). Neglasne interakcije su raznolike i karakteristične su za mnoge male prepelice. Primjerice, mahanje glavom, grebanje i pročišćavanje karakteristični su za dominantne ptice.(Brennan, 1999.)


vrtić web pauk mužjak

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • taktilni
  • akustična
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • taktilni
  • akustična
  • kemijska

Prehrambene navike

Prehrana se sastoji prvenstveno od sjemenki, ali uključuje i zelenolisne listove, voće i beskralješnjake. Otprilike 85% prehrane čini vegetacija i 15% životinjskih tvari. Međutim, relativna količina svake od njih je sezonska (Ehrlich, i sur. 1988).

U rano proljeće lisnati materijal važan je izvor vitamina. Insekti su važni od proljeća do jeseni; tijekom ovih mjeseci oni mogu činiti četvrtinu prehrane. Ženke konzumiraju više insekata nego muškarci kao odgovor na povišenu potrebu za proteinima tijekom polaganja jaja. Voće je također važan ljetni izvor ugljikohidrata. Sjeme i mahunarke čine većinu prehrane bobwhite u jesen i zimi. Hatchlings su potpuno ovisni o insektima kao izvoru hrane (Landers i Mueller 1986).

  • Primarna prehrana
  • biljojed
    • folivore
    • granivore
  • Hrana za životinje
  • kukci
  • kopneni ne-insektni člankonošci
  • Biljna hrana
  • lišće
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi
  • voće
  • cvijeće

Grabežljivost

Grabež je važan izvor smrtnosti sjevernih bobwitesa. Poznati grabežljivci uključuju Cooperovi jastrebovi , rakuni , opossumi , skunsi i lisice . Kad odrasle osobe s pilićima naiđu na grabežljivce, izvode distrakcije poput lepršanja i povlačenja krila. Čini se da je ovo ponašanje protiv predatora naučeno i rijetko se viđa kod ptica uzgojenih u zatočeništvu. Njihova obojenost otežava im vidljivost u gustom šikaru koji im je omiljeno stanište.(Brennan, 1999.)

  • Adaptacije protiv predatora
  • kriptičan

Uloge ekosustava

Sjeverni bobwhites domaćini su parastičnih crva. Ovi crvi ne ubijaju često svog domaćina, ali njihova je prisutnost povezana s malom tjelesnom težinom sjevernih bobwhitesa, što može negativno utjecati na preživljavanje i razmnožavanje. Sjeverni bobwhites također su domaćin širokom spektru vanjskih parazita poputlice,krpelji,grinje, i buhe .(Brennan, 1999.; Brennan, 1999.)

Sjeverni bobwhites važan su plijen ptica grabljivica i malih kopnenih grabežljivaca. Također su važni grabežljivci sjemena i lišća i mogu utjecati na biljne zajednice u kojima žive.

Komenske / parazitske vrste
  • Lice
  • Krpelji
  • Grinje
  • Buhe

Ekonomska važnost za ljude: pozitivna

Ekonomski gledano, sjeverni bobwites jedna su od najvažnijih ptica divljači u Sjevernoj Americi, posebno na jugu i srednjem zapadu Sjedinjenih Država. Godišnja žetva u 1970. procijenjena je na 35 milijuna ptica u 37 država i 2 kanadske provincije, što je najveća žetva ptica ne-migratornih planinskih divljači (Dimmick 1992). Sjevernjaci su jedna od najopsežnijih vrsta ptica na svijetu. Oni su igrali glavnu ulogu u laboratorijskim ispitivanjima u zatočeništvu kako bi testirali fiziološke i bihevioralne učinke pesticida na divlje životinje. Također su bili predmet prvog modernog sustavnog proučavanja povijesti života divlje životinje u odnosu na čimbenike okoliša i staništa koji utječu na njezinu brojnost.(Brennan, 1999.; Dimmick, 1992.)

  • Pozitivni utjecaji
  • hrana
  • istraživanje i obrazovanje

Ekonomska važnost za ljude: negativno

Nisu poznate štetne posljedice sjevernih bobwitesa na ljude.

Status zaštite

Populacije sjeverne bobwhite smanjuju se. Gubitak staništa, posebno zbog povećanja velike poljoprivrede i smanjenja redova ograda i pogodnih stanišnih parcela, smatra se glavnim čimbenikom pada. Jedna podvrsta, maskirani bobwhite ( Colinus virginianus ridgwayi ), smatra se ugroženim. Sjeverni bobwhite navedeni su kao gotovo ugroženi od strane IUCN-a.(Brennan, 1991.)

Suradnici

Kathleen Bachynski (urednica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Tanya Dewey (urednica), Agenti za životinje.

Kari Kirschbaum (urednica), Agenti za životinje.

Matthew Chumchal (autor), Sveučilište Southwestern, Stephanie Fabritius (urednica), Sveučilište Southwestern.

Popularne Životinje

Pročitajte o Trachypithecus obscurus (sumračni majmun s lišćem) na Animal Agents

Pročitajte o Sorex minutusu (euroazijska pigmejska rovčica) na Animal Agents

Pročitajte o Crotalus molossus (Crnorepa zvečka) na životinjskim agensima

Pročitajte o ochotona rutila (turkestanska crvena pika) na životinjskim agensima

Pročitajte o Casuarius unappendiculatus (sjeverni kazuar) na životinjskim agentima

Pročitajte o gorili beringei (istočnoj gorili) na životinjskim agensima