Gorila gorilazapadna gorila (Također: zapadna nizinska gorila)

Napisala Rebecca Ann Csomos

Geografsko područje

Zapadne ili nizinske gorile nastanjuju šume ekvatorijalne Afrike od zapadnih nizina blizu obale Kameruna preko Srednjoafričke Republike, Ekvatorijalne Gvineje, Gabona, Nigerije, Republike Kongo, Angole i moguće Demokratske Republike Kongo. Postoje dvije prepoznate podvrste,G. gorila, zapadna nizinska gorila, javlja se u Kamerunu južno od rijeke Kongo i istočno od rijeke Oubangi.Gorila gorila diehli, istočna nizinska gorila, nalazi se u malom dijelu granice između Nigerije i Kameruna u gornjoj drenaži rijeke Cross.(Deblase i Martin, 1981; MacDonald, 1987; Wilson i Reeder, 1993; Deblase i Martin, 1981; MacDonald, 1987; Wilson i Reeder, 1993; Deblase i Martin, 1981; IUCN, 2008; MacDonald, 1987; Wilson i Reeder , 1993.)

  • Biogeografske regije
  • etiopski
    • domorodac

Stanište

Afričke sekundarne tropske šume, gdje otvorene krošnje omogućuju puno svjetlosti da dopre do šumskog dna, pružaju najbolje stanište zapadnim gorilama.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999 .; Deblase i Martin, 1981 .; MacDonald, 1987.)

  • Regije staništa
  • tropskim
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • prašuma

Fizički opis

Zapadne gorile su izuzetno veliki i moćni primati. Nemaju repove i tamnocrnu kožu. Značajke lica uključuju kratke njuške, istaknuti greben obrva, velike nosnice i male oči i uši. Zapadne gorile imaju velike mišiće čeljusti i široke, jake zube. Gruba, tamna kosa pokriva cijelo tijelo, osim lica, ušiju, ruku i stopala. Općenito, dlaka na leđima i trbuhu starijih muškaraca posijedi i s godinama se izgubi. Ovaj obrazac obojenja rezultirao je time da su stariji muškarci poznati kao 'srebrnjaci'. Zapadne gorile imaju malo više smeđe / sive boje dlake s kraćom kosom i obično su nešto manje od planinskih gorila ( G. beringei ).



Mužjaci su obično veći od ženki, u zatočeništvu dosežu težinu do 275 kg. U divljini mužjaci gorila u prosjeku imaju 180 kg, a ženke su često gotovo upola manje. Muške gorile imaju zdepasta tijela koja obično stoje 1,75 metara u visini i savijenih koljena. Prosječno su ženke visoke samo 1,25 metara. Ovaj izraziti spolni dimorfizam presudan je u strukturi grupa i parenju. Veliki muškarci, s velikom tjelesnom veličinom, očnjacima i muskulaturom čeljusti, povećali su fizičku i socijalnu moć unutar skupine.

Ruke su proporcionalno velike s noktima na svim znamenkama i vrlo velikim palcima. Zapadne gorile često stoje uspravno, ali hodaju pogrbljeno, četveronožno, sklupčanih ruku i zglobova dodirujući zemlju. Hodanje četveronožno zahtijeva duge ruke, a raspon ruku gorila veći je od njihove visine stajanja. Udovi su plantigradni i pentadaktilski.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999; Deblase i Martin, 1981; MacDonald, 1987; Walker, 1975)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermičan
  • dvostrana simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • spolovi obojeni ili uzorkovani drugačije
  • Masa dometa
    275 (visoko) kg
    605,73 (visoko) lb
  • Prosječna masa
    180 kg
    396,48 lb
  • Prosječni raspon krila
    mužjaci 175 cm; ženke 125 cm
    u

Reprodukcija

Tipično se jedan dominantni mužjak unutar trupe gorile pari sa ženkama iz te skupine. Dominantni mužjak, zbog svoje superiorne borbene snage i opažene sposobnosti da bolje zaštiti ženke i njihovo potomstvo, preferiraju ženke.

  • Sustav parenja
  • poligini

Kao u ljudi , nema fiksne sezone uzgoja gorila, a ženke imaju menstruaciju svakih 28 dana. Samac, težak približno 2 kg, rađa se nakon devet mjeseci trudnoće. Mlade gorile njeguju 3 do 4 godine. Ženke rađaju u otprilike četverogodišnjim intervalima, počevši s približno deset godina. Međutim, visoka stopa smrtnosti znači da se preživjelo potomstvo proizvodi samo jednom u 6 do 8 godina. Mužjaci se zbog fizičke konkurencije za supružnike rijetko uzgajaju prije 15. godine.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999 .; MacDonald, 1987 .; Walker, 1975.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparan
  • cjelogodišnji uzgoj
  • gonohorski / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualno
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Ženke rađaju u razmacima od oko četiri godine.
  • Sezona parenja
    Gorile se uzgajaju tijekom cijele godine.
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
    Starost
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    9 mjeseci
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    256 dana
    Starost
  • Raspon starosti odvikavanja
    36 do 48 mjeseci
  • Raspon vremena do neovisnosti
    3 do 4 godine
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    10 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    2829 dana
    Starost
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarci)
    15 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarci)
    Spol: muški
    4015 dana
    Starost

Dojenčad se siše 3 do 4 godine. U slučaju više djece, majci, koja mora nositi dojenčad, teško je brinuti se o dvoje i često dopušta da jedna umre. Mladi rastu otprilike dvostruko brže od ljudskih beba i sposobni su puzati i prianjati uz majku u dobi od 3 mjeseca. Oni ostaju ovisni o majci 3 do 4 godine.

Ženke mladima pružaju prijevoz, hranu i socijalizaciju. Oni štite svoje mlade u grupi. Mužjaci obično ne komuniciraju puno s mladima, iako štite svoje potomstvo braneći društvenu skupinu od potencijalno nezamjerivih muškaraca koji bi mogli preuzeti kontrolu nad skupinom.

  • Ulaganje roditelja
  • altricialna
  • predoplodnja
    • opskrba
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • pred izlijeganje / rođenje
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odbića / odbijanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije neovisnosti
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • produženo razdoblje učenja maloljetnika

Životni vijek / dugovječnost

Divlje gorile žive između 35 i 40 godina, dok neke gorile u zatočeništvu žive gotovo 50 godina.

Ponašanje

Gorile su općenito miroljubive, sramežljive i ljubazne ako im se ne prijeti. Međutim, mužjaci će stajati uspravno i udarati se šakama u prsa pokušavajući zastrašiti ili pokazati svoju snagu. Glasno reže i postaju vrlo opasni kad ih iznerviraju ili napadnu. Gorile također pokazuju agresiju napadajući prema zamišljenim uljezima. Ipak, rijetko udaraju uljeza. Umjesto toga, projure pored i mogu ponovno naplatiti.

Gorile se udružuju u skupine od 5 do 15 jedinki. Tipičnu skupinu čini jedan dominantni mužjak, puno odraslih ženki sa svojim mladima. U nekim će se slučajevima na periferiji ove temeljne skupine udružiti manji čopor manje dominantnih muškaraca. Dominantni mužjak, koji je ponekad poznat i kao srebrnjak zbog dobnih sijedih dlaka na leđima, ostaje dominantan sve dok ga drugi mužjak ne istisne sa svog položaja. Raseljeni srebrnjaci obično vode osamljeni život.

Borba igra važnu ulogu u hijerarhiji grupa. Uobičajeno je da je novodominirajući mužjak, nakon što je raselio bivšeg dominantnog mužjaka, voljan ubiti dojenčad u grupi, čime se sve ženke u laktaciji prerano vraćaju u reproduktivni biciklizam. Čineći to, mužjak povećava svoju šansu da rodi potomstvo, jer je njegov mandat dominantnog mužjaka nepoznatog trajanja. Kako bi se zaštitio od potencijalno muževnih mužjaka, sposobnost mužjaka da se bori i osigura opstanak svog potomstva neupitno je najvažnija za prijemljive ženke.


životni vijek sova sova

Poznato je da muške gorile zvuče kao zvuk alarma svim članovima grupe, od kojih svaki odmah postaje upozoren. Grupe mogu putovati zajedno mjesecima i obično godinama, ali, zbog obilja hrane u blizini njihovih kampova i njihove impozantne veličine, putovanju se obično posvećuje malo vremena i energije. Iz tih razloga teritorijalna obrana nije izložena, a rasponi susjednih skupina često se preklapaju.

Gorile grade danonoćna gnijezda grana i lišća za jastuk na tlu ili na drveću. Lagane jedinke mogu se vidjeti kako se rukama prebacuju s drveta na drvo (brachiation).

Međusobno dotjerivanje nije toliko često kod gorila kao kod ostalih vrsta primata.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999 .; MacDonald, 1987 .; Walker, 1975.)

  • Ključna ponašanja
  • terricolous
  • dnevnog
  • pokretni
  • sjedeći
  • Društveni
  • dominantne hijerarhije

Komunikacija i percepcija

Gorile komuniciraju koristeći pozive, izraze lica i tjelesne položaje te taktilnim sredstvima. Mirisi mogu igrati određenu ulogu u komunikaciji kod ovih životinja.

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • taktilni
  • akustična
  • kemijska
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • taktilni
  • akustična
  • kemijska

Prehrambene navike

Divlje gorile su biljojedi, opstaju uglavnom na sočnim matičnim biljkama. Također će jesti lišće, bobice, paprati i vlaknastu koru. Obično se gorile hrane tijekom jutra i popodneva. Zapadne gorile penju se na drveće do 15 metara visine u potrazi za hranom. Gorile nikada ne uklanjaju vegetaciju u potpunosti s jednog područja. Brzi rast vegetacije koju konzumiraju omogućuje im dulje vrijeme da ostanu unutar razumno ograničenog raspona domova.(MacDonald, 1987 .; Walker, 1975.)

  • Primarna prehrana
  • biljojed
    • folivore
  • Biljna hrana
  • lišće
  • drvo, kora ili stabljike
  • voće

Grabežljivost

Grabež gorila vjerojatno nije uobičajen zbog njihove impozantne veličine. Mlade životinje mogu postati žrtve grabljivica ili velikih zvijeri. Također, gorile koje još nisu odbijene podliježu čedomorstvu mužjaka njihove vrste.

Uloge ekosustava

Uloge koje ove životinje igraju u svom ekosustavu nisu opisane.

Ekonomska važnost za ljude: pozitivna

Zapadne gorile korištene su u medicinskim proučavanjima ljudskih bolesti i bihevioralnim, lingvističkim i psihološkim studijama. Mentalna sposobnost gorila još se istražuje. Zapadne gorile pokazuju više ustrajnosti i zadržavanja pamćenja u istraživanjima rješavanja problema nego njihove, uzbudljivije, bliske rodbine, šimpanze ( Kruh ). Zapadne gorile vjerojatnije će zadatak obaviti iz interesa nego da bi zaradile nagradu. Nakon izvjesnog uspjeha s čimpanzama, istraživači su sredinom sedamdesetih usmjerili pozornost na komunikaciju s gorilama pomoću znakovnog jezika, a jedna gorila, Koko, savladala je više od 1000 znakova.

Zapadne gorile se također ilegalno love u Africi zbog kože i mesa, koje se poslužuje u restoranima velikih gradova. Uz to, hvatanje i prodaja gorila za zoološke vrtove, iako mnogima zamjeraju, nesumnjivo je ekonomski isplativo.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999 .; Walker, 1975.)

  • Pozitivni utjecaji
  • hrana
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala
  • eko turizam
  • istraživanje i obrazovanje

Ekonomska važnost za ljude: negativno

Poznato je da zapadne gorile napadaju domaće plantaže, uništavajući usjeve i smatraju se štetočinom usjeva u zapadnoj Africi.(MacDonald, 1987.)

  • Negativni utjecaji
  • štetnik usjeva

Status zaštite

Zapadne gorile kritično su ugrožene u divljini. Procjene stanovništva zaG. gorilanisu dostupne, ali su gotovo sigurno manje od često citirane brojke od 95 000. Procjene odG. gorila diehlipopulacije su od 250 do 300 jedinki.

Iako je svih osam zemalja s divljom gorilom ( Gorila ) populacije imaju zakone koji reguliraju njihovo hvatanje i lov, niti u jednom od njih zakoni se strogo ne provode. Još prije petnaest godina aktivno se trgovalo lubanjama gorila iz Nacionalnog parka Vulkan u Ruandi. Danas zemlje poput Ruande provode obrazovne, konzervatorske i turističke programe nastojeći lokalnom stanovništvu pokazati vrijednost domaće flore i faune. Ipak, dugoročna ekološka stabilnost žrtvuje se radi kratkoročne ekonomske dobiti na mnogim područjima. Ipak, lov je relativno mala briga u usporedbi s krčenjem šuma i učincima političkih nemira.

Šume o kojima gorile ovise u Africi polako se sijeku radi drvne građe i stvaraju mjesta za poljoprivredni i, u nekim slučajevima, industrijski razvoj. Kao primjer, Nigerija je prije dvadeset i pet godina bila dom gorila. Danas su tamo gorile izumrle, a stočari pokrivaju nekadašnja staništa gorila. Dok rast ljudske populacije ne bude zaustavljen u središnjoj Africi, posebno u Demokratskoj republici Kongo, stanište gorile prijeti da se dodatno smanji i postane opasno oskudno.(„Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore“, 11. listopada 1999.; IUCN, 2008.; MacDonald, 1987.; Wilson i Reeder, 1993.)

Drugi komentari

Život gorila u divljini bio je zagonetan sve dok američki zoolog George B. Schaller nije godinama promatrao tu vrstu i objavio pionirsku studiju pod nazivom 'Gorska gorila: ekologija i ponašanje' (1963). Amerikanka Diane Fossey pratila je njegov rad proučavajući i živeći među planinskim gorilama od 1963. do svoje smrti 1985. u Istraživačkom centru Karisoke, koji je osnovala u Ruandi 1967. godine.('Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM', 1999)

Suradnici

Nancy Shefferly (urednica), Agenti za životinje.

Rebecca Ann Csomos (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Cynthia Sims Parr (urednica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.

Popularne Životinje

Pročitajte o Aptenodytes forsteri (carski pingvin) o životinjskim agensima

Pročitajte o Heteractis magnifica o životinjskim agensima

Pročitajte o Atherurus macrourus (azijski dikobraz s četkicama) na životinjskim agensima

Pročitajte o Pygathrix nemaeus (douc langur) o životinjskim agensima

Pročitajte o Thalassarche melanophrys (albatros s crnim obrvama) na agensu Animal Agents

Pročitajte o Eleotridae (Spavačama) o životinjskim agensima