Melanerpes lewisLewisov djetlić

Napisao Sandi Done

Geografsko područje

Melanerpes lewisnalazi se u Kaliforniji, sjeverno od zapadnog Washingtona do sjeverozapadne Montane i planinama Kolorada. Viđani su čak na jugu do južnih okruga Kalifornije, iako su tamo rijetki. Najčešći su u jugoistočnom okrugu San Joaquin, Ca., Sjeverno od Južnog Oregona, te duž obalnih raspona od sjevernog okruga Tehoma do južnog okruga San Luis Oispo, Ca. Također su viđena i u Utahu, Britanskoj Kolumbiji, Teksasu i Meksiku. (Bent 1964, Winkler i sur. 1995)

  • Biogeografske regije
  • nearktički
    • domorodac

Stanište

Lewisovi djetlići preferiraju zasečena ili izgorjela područja. Oni više vole šume starog rasta nego gustu šumu. U Montani se gnijezde u prijelaznoj zoni između 2000 i 3100 metara nadmorske visine. Zimi biraju hrastove šume ili komercijalne voćnjake poput stabala badema i oraha te oraha. (Bent 1964., Winkler i sur. 1995.)



  • Zemaljski biomi
  • šuma

Fizički opis

Djetlići odraslog Lewisa imaju srednje veliku glavu, kratki vrat i veliko tijelo. Računica i noge su tamnoplavo-sive boje. Stražnja strana ove vrste je crna, zasjenjena zelenom bojom, a trbuh ružičastocrven. Postoji duboko crvena traka koja prolazi preko čela i grla, protežući se iza i ispod oka. Grlo i krila su crni s trakom mutnobijele boje preko stražnjeg vrata koji se proteže naprijed i oko dojke. Odrasla ženka nalikuje mužjaku, iako je malo mutnije boje s manje crvene boje na prednjoj strani glave.



Kao i većina djetlića, Lewisov djetlić ima četiri prsta, od kojih je prvi mali, četvrti duži od trećeg, a drugi i treći su zajedno u osnovi. Imaju velike kandže koje su zakrivljene i bočno utorne.

Krila su dugačka do 21 centimetar. Rep je srednje dužine i vrlo snažan. Ima deset pera koja su šiljasta i kruta. Vanjsko perje je kraće od središnjeg.



(Savijena 1964., Mala 1994.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • dvostrana simetrija
  • Prosječna masa
    115 g
    4,05 oz

Reprodukcija

Lewisovi djetlići gnijezde se u iskopanim šupljinama kojima se mogu vraćati dugi niz godina. Ženka Lewisovog djetlića može snijeti od pet do devet jaja u sezoni, iako je najčešće šest do sedam jajašaca. Jaja se razlikuju u obliku i veličini, od jajastih do zaobljenih. Jaja su bijele boje. Oba spola inkubiraju jaja koja traju oko dva tjedna. Izleženi napuste gnijezdo otprilike tri do pet tjedana nakon napuštanja ljuske. Dojenčad imaju ogromne apetite jer jako vole skakavce i šumske jagode. Kad mladići odu, svaki roditelj uzima dio legla. Obje skupine ostaju blizu područja za gniježđenje i do deset dana. Ovaj djetlić ne pokazuje toliko roditeljske naklonosti kao drugi iz porodice djetlića. Ne pokazuje puno osjećaja prema svojim mladima. Sjedit će u blizini i mirno promatrati dok mu jaja uzima grabežljivac.


uobičajene činjenice o vjevericama majmunima

Vole se gnijezditi na starim stablima koja su ili izgorjela ili mrtva. Oni više vole spaljene koji su pocrnili. Oni također uživaju u velikim stablima koja su slomljena visoko na oko 175 metara. (Bent 1964., Winkler i sur. 1995.)



  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparan
  • gonohorski / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualno
  • koji nosi jaja

Ponašanje

Nekoliko je promatrača primijetilo da se Lewisovi djetlići viđeni u letu mogu zamijeniti s vranom. Let mu je snažan i spor s ravnomjernim udarcima. Glatka je i nije nespretna u zraku, hvata insekte tijekom leta. Ima razigranu narav u letu. Nekoliko je ljudi izvijestilo da je vidjelo da su mnogi od njih kružili na visini od oko 500 metara s lakoćom sokola, nimalo ne gladeći. Ptice koje su gore visoko plovile su u širokim krugovima, dugo su nastavljale na taj način, izgledajući kao minijaturne vrane.

Lewisovi djetlići vole vruće sunce. Sjede na vrhovima visokih mrtvih stabala i promatraju u zraku insekte. Rijetko se čuju kako tapkaju. Ne sjede okomito na deblu, već poprečno na grani. Također sjedaju na žice, što drugi djetli ne čine. Lewisov Djetlić ugodno leži na zemlji, i tamo traži hranu i jede.


zanimljive činjenice o vjevericama majmunima

Tiha je ptica s niskim cvrkutom, a teško da je ikad glasna. U sezoni parenja izgovara zvuk cvrkuta i visoki škripavi obrazi koji se ponavljaju dulje vrijeme. U blizini gnijezda, odrasle osobe ispuštaju niz oštrih zvukova ick, ick, ick. Bebe siktaju, što je isti zvuk koji su ispuštali i drugi mladi djetlići.



Lewisovi djetlići su selice, zimi gotovo potpuno nestaju sa sjevernog dijela svog područja. Poznato je da se kreće s mjesta na mjesto, jer je u određenim područjima obilje tijekom jeseni i zime, a tijekom ostalih godišnjih doba u potpunosti je nema. Tijekom jeseni uglavnom ostaju u velikim jatima tražeći hranu. (Bent, 1964., Eckstrom 1901.)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • pokretni

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • taktilni
  • akustična
  • kemijska

Prehrambene navike

Poznato je da Lewisov djetlić ima nagomilavajući instinkt. Otprilike trećinu prehrane čine žirovi koje skladišti u pukotinama i brazdama kore. Osim žira, Lewisov djetlić jede insekte različitih vrsta, uključujući mrave, cvrčke, skakavce itd. Ova ptica je viđena kako hvata svibanjske muhe i gomila ih stavljajući ih u pukotine borova, uglavnom na drveću gdje su gnijezdile. . Primijećeno je da su izvrsni muholovci i izuzetno fin vid, hvatajući insekte udaljene oko 100 metara od mjesta na kojem je ptica bila smještena. Također jede šumsko voće različitih sorti, uz pinjole, bobice kleke, trešnje i marelice. (Savijen 1964., Eckstrom 1901.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivna

Lewisov djetlić uglavnom jede žire i šumsko voće različitih sorti. Uživaju u skakavcima. Poznato je da ih jedu isključivo dok skakavci nisu nestali. Oni jedu i mnoge druge insekte. Skup ovih ptica promatran je oko četrdeset i pet minuta kako odlaze s grgeča kako bi uhvatili insekte i nikada nisu propustili uloviti jednog, a u to vrijeme pojeli su trideset i pet insekata. Budući da jedu insekte, korisne su poljoprivrednicima. Oni više vole mrtva stabla, pa ne štete živima. (Savijen 1964.)

Ekonomska važnost za ljude: negativno

Poznato je da uništavaju usjeve trešnje i sitnog voća. (Savijen 1964.)

Status zaštite

Ova vrsta ima velik raspon i veličinu populacije. Zaštićen je američkim Zakonom o migracijskim pticama.

Suradnici

Sandi Done (autor), Fresno City College, Rodney Olsen (urednik), Fresno City College.

Popularne Životinje

Pročitajte o Caretta caretta (Loggerhead) u odjeljku Animal Agents

Pročitajte o Sterna sandvicensis (sendvič čigra) na agensu za životinje

Pročitajte o Geomyidae (džepnim goferima) na životinjskim agentima

Pročitajte o Cheloniidae o životinjskim agensima

Pročitajte o Allactodipus bobrinskii (Bobrinskijev jerboa) na Animal Agents

Pročitajte o Brychius hungerfordi u Animal Agents