Picoides pubescensdowny djetlić

Napisali Tanya Dewey i Kari Kirschbaum

Geografsko područje

Puhavi djetli nalaze se u cijeloj Sjevernoj Americi, od jugoistočne Aljaske na istoku do Newfoundlanda, protežući se od juga do južne Kalifornije i Floride. Većina puhala djetlića u cijelom zemljopisnom području su stanovnici tijekom cijele godine. Neke su populacije lokalno selice, posebno one duž atlantske obale.(Jackson i Ouellet, 2002)

  • Biogeografske regije
  • nearktički
    • domorodac

Stanište

U sjevernom dijelu svog područja puhali djetlići preferiraju otvorene listopadne šume i šume. To uključuje mješovite šume hrasta hikorije ili bukve-javorova kukute, sekundarnog rasta. Rijetke su u šumama s četinarima, osim ako nema listopadnog podvrsta. Puhavi djetlići također su česti u obrađenim područjima kao što su voćnjaci, a ponekad se mogu naći u gradskim i prigradskim naseljima. Na jugu su česte priobalne šume ili vlažne sastojine od jasike i vrbe. Ima ih i u južnim Stjenovitim planinama.(Jackson i Ouellet, 2002)



  • Regije staništa
  • umjereno
  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • planine
  • Ostale značajke staništa
  • urbani
  • prigradski
  • poljoprivredni
  • priobalni
  • Visina dometa
    2744 (visoko) m
    9002,62 (visoka) ft

Fizički opis

Puhali djetlići najmanji su djetlići porijeklom iz Sjeverne Amerike. Duge su 14,5 do 17 cm, a teške 21 do 28 g. Uglavnom su crno-bijeli; leđa su im crna s bijelim prema sredini, a krila crna s bijelim mrljama. Glava je crna s bijelom prugom iznad i ispod svakog oka. Rep je crn s vanjskim dijelovima bijele s crnom rešetkom. Prsa i trbuh su bijeli do sivkasti.



Puhati djetli imaju bjelkaste nosne čuperke u osnovi debele, crne novčanice u obliku dlijeta. Mužjaci i ženke slični su po izgledu, ali mužjaci imaju malu crvenu mrlju na potiljku. Maloljetni muškarci obično imaju crvenu mrlju na čelu, a nedostaje crvene boje na potiljku. Maloljetničke ženke izgledaju slično maloljetnim mužjacima, ali im nedostaje crvene boje na čelu ili potiljku.

Puhaste djetliće često se miješaju s dlakavim djetlićima ( Picoides villosus ), koji imaju slično perje, ali su znatno veći. Puhavi djetlići imaju i kraću, tvrdoglaviju novčanicu (kraću od duljine glave) od dlakavi djetlići . Dvije se vrste također mogu razlikovati u ponašanju; puhavi djetli daju puno manje snažne vokalizacije i teže hraniti se na manjim podlogama od dlakavi djetlići .



Postoji osam prepoznatih podvrsta puhavih djetlića. Te se podvrste razlikuju prema zemljopisnom rasponu i varijacijama perja.(Jackson i Ouellet, 2002)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • dvostrana simetrija
  • polimorfna
  • Spolni dimorfizam
  • podjednako spolovi
  • mužjak šareniji
  • Masa dometa
    21 do 28 g
    0,74 do 0,99 oz
  • Duljina dometa
    14,5 do 17 cm
    5,71 do 6,69 inča
  • Raspon krila dometa
    83 do 105 mm
    3,27 do 4,13 inča
  • Prosječna brzina bazalnog metabolizma
    0,383 vata
    Starost

Reprodukcija

Puhali djetlići su monogamni. Uzgojni parovi obično se počinju stvarati krajem zime i početkom proljeća (od siječnja do ožujka). Jednom kad se uzgajajući par formira, zajedno se hrane dok ne započne inkubacija. Ovo može biti oblik čuvanja partnera. Uzgojni parovi obično ostaju zajedno tijekom ljeta i mogu se zajedno pariti više od jedne sezone razmnožavanja.(Jackson i Ouellet, 2002)

  • Sustav parenja
  • monogamna

Mužjak i ženka zajedno iskapaju gnijezdo, obično u mrtvom kraku živog ili mrtvog stabla. Iskop traje 7 do 20 dana, a obično započinje oko dva tjedna prije polaganja jaja. Ženka snese 3 do 8 jaja (prosječno 4,8) brzinom od 1 dnevno. Oba roditelja inkubiraju jaja; mužjak inkubira noću, a odrasli inkubaciju danju. Jaja se sinhrono izlegnu nakon 12 dana. Ova gnjezdarica su stara u valjenju, ali se vrlo brzo razvijaju. Prve 4 dana nakon izlijeganja su gotovo stalno u leglu, a hrane ih oba roditelja. Pilići napuste gnijezdo 18 do 21 dan nakon izlijeganja. Roditelji se i dalje brinu o mladencima najmanje tri tjedna, hrane ih, vode do izvora hrane i upozoravaju na potencijalne grabežljivce. Većina mladih puhalih djetlića može se uzgajati sljedeće sezone.



Puhali djetlići u gnijezdu povremeno imaju ženske 'pomoćnice'. Ti pomagači obično nisu potomci rasplodnog para.(Jackson i Ouellet, 2002)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparan
  • sezonski uzgoj
  • gonohorski / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualno
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Puhavi djetli uzgajaju se jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    Puhali djetli počinju se uzgajati krajem zime (od siječnja do ožujka)
  • Raspon jaja po sezoni
    3 do 8
  • Prosječan broj jaja u sezoni
    4.8
  • Prosječan broj jaja u sezoni
    4
    Starost
  • Raspon vremena do izleganja
    12 (visokih) dana
  • Raspon nove dobi
    18 do 21 dan
  • Raspon vremena do neovisnosti
    3 (niska) tjedna
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    1 godinu
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarci)
    1 godinu

Oba roditelja inkubiraju jaja, gnijezdo održavaju čistim, hrane mlade i štite ih od grabežljivaca. Mladi ostaju s roditeljima do tri tjedna nakon što su pobjegli.(Jackson i Ouellet, 2002)

  • Ulaganje roditelja
  • altricialna
  • predoplodnja
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • pred izlijeganje / rođenje
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odbića / odbijanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije neovisnosti
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena

Životni vijek / dugovječnost

Jedan divlji puhali djetlić doživio je 11 godina i 11 mjeseci. Većina puhalih djetlića vjerojatno ne živi ovoliko dugo.(Jackson i Ouellet, 2002)



Ponašanje

Puhali djetlići su dnevni i neselivi. Oni su osamljeni, iako povremeno traže sjeme u labavoj zajednici. Mužjaci brane teritorij od drugih mužjaka, a ženke teritorij od žena. Kad uljez uđe na teritorij doljeg djetlića, stanovnik djetlića koristi se prikazima prijetnji, poput zamaha krila ili lepezanja repom, podižući grb i visoko držeći novčanicu kako bi pokušao otjerati uljeza. Ako prikazi prijetnji ne uspiju, puhali djetli mogu napasti uljeza, hvatajući se u koštac s njima u zraku.(Jackson i Ouellet, 2002)

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • muhe
  • dnevnog
  • pokretni
  • sjedeći
  • usamljeni
  • teritorijalni
  • Veličina teritorija raspona
    0,044 (nisko) km ^ 2

Domaći domet

Raspon domova kreće se od 0,02 do 0,12 četvornih kilometara i razlikuje se ovisno o kvaliteti staništa (u visokokvalitetnim staništima potrebni su manji obimi domova). Raspon domova je manji tijekom razdoblja gniježđenja, kada odrasli moraju ostati u blizini gnijezda.(Jackson i Ouellet, 2002)


suncokretove morske zvijezde grabežljivci

Komunikacija i percepcija

Puhali djetlići koriste vokalizacije i tjelesne signale za komunikaciju. Proizvode razne zvukove, uključujući 'pik', zveckanje, grdnju, 'vatu', 'cvrkut', cviljenje, vrištanje i pozive u pomoć. Poziv 'pik' uvodi zveckanje i oni se koriste tijekom agresivnih interakcija. Kratke pozive, 'vatu' i 'cvrkut', izgovaraju mlade ptice. Duži notarski poziv, škripu, izgovaraju i mladi puhovi djetlići. Vrištavi pozivi i pozivi u pomoć koriste se za signaliziranje alarma.

Bubnjanje je uobičajeni neglasni zvuk koji puhati djetli koriste za komunikaciju. Ovaj se zvuk najčešće čuje krajem zime i u proljeće, a koristi se za uspostavljanje i obranu teritorija, privlačenje partnera i komunikaciju između supružnika.

Puhali djetlići također koriste držanje tijela za komunikaciju. Položaji koje pokazuju puhali djetlići često uključuju neku kombinaciju usmjeravanja i mahanja novčanicama, zamahivanja krilima, podizanja vrha, širenja krila, širenja repa, okretanja glave i zamaha glavom.(Jackson i Ouellet, 2002)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustična
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • taktilni
  • akustična
  • kemijska

Prehrambene navike

Puhali djetlići su svejedi. Njihova primarna hrana uključuje insekte i ostale člankonošce, voće, sjeme, sok i nešto tkiva kambija. Bube , žižaci , mravi , bube ,biljne ušii gusjenice spadaju među jedene insekte. Oni također trošeljuskavi insektii pauci . Puhali djetlići također će jesti suet iz dvorišnih hranilica.

Puhali djetli skupljaju insekte s površina drveća, grmlja i velikog korova, istražuju pukotine i iskapaju plitke rupe u drvetu kako bi pronašli hranu. Mužjaci i žene unutar populacije često se razlikuju u svojim prehrambenim navikama. Primjerice, u jednoj studiji u Illinoisu, muškarci su proveli više vremena iskopavajući od žena, a ženke su više istraživale površine kore nego muškarci.

Puhali djetli piju vodu crpeći je svojim računom. Pije se iz vode koja se skuplja na vodoravnim površinama udova, u epifitima, lokvama, potocima, ribnjacima i kupalištima za ptice.(Jackson i Ouellet, 2002)

  • Primarna prehrana
  • svejed
  • Hrana za životinje
  • kukci
  • kopneni ne-insektni člankonošci
  • Biljna hrana
  • drvo, kora ili stabljike
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi
  • voće
  • sok ili druge biljne tekućine

Grabežljivost

Odrasle puhave djetliće plijeni nekoliko vrsta ptice grabljivice . Da bi se sakrili od grabežljivaca, peronosli se djetli spljoštavaju o površinu kore drveća i ostaju nepomični. Puhali djetlići također mogu izmicati sokolu strelovitom strelicom iza grane drveta ili zavijajući se oko grane kako bi izbjegli sokola. U urbana područja spadaju grabežljivci puhavog djetlića štakori i domaće mačke . Jaja i gnijezdi ranjivi su na penjačke grabežljivce poput zmije i vjeverice , kao i ostali djetli, uključujući crveno trbušni djetlići i dlakavi djetlići . Gnijezdi se u šupljinama, puhali djetli izbjegavaju grabež svojih jaja i mladunaca od strane životinja koje ne mogu doći do tih šupljina.(Jackson i Ouellet, 2002)

Uloge ekosustava

Puhali djetlići utječu na populacije insekata koje plijene i biljke koje jedu. Oni također pružaju vrijednu hranu za svoje grabežljivce. Domaćini su nekoliko vrsta tjelesnih parazita, uključujućimuve hipopocid, muscidne muhe i puhalice .

Napuštene šupljine gnijezda djetlića mogu koristiti i druge vrste koje gnijezde u šupljini.

  • Učinak na ekosustav
  • stvara stanište
Komenske / parazitske vrste
  • muve hipopocid
  • muscidne muhe
  • puhalice

Ekonomska važnost za ljude: pozitivna

Puhali djetli jedu ličinke buba dosadne i druge insekte koje ljudi smatraju štetočinama.(Jackson i Ouellet, 2002)

  • Pozitivni utjecaji
  • kontrolira populaciju štetnika

Ekonomska važnost za ljude: negativno

Nisu poznati štetni učinci peraste djetliće na ljude.

Status zaštite

Čini se da su populacije puhavog djetlića stabilne i / ili se povećavaju u nekim područjima. Procjenjuje se da širom svijeta ima 13 000 000 peronoslih djetlića. Ova vrsta zaštićena je američkim Zakonom o migracijskim pticama.(Jackson i Ouellet, 2002)

Suradnici

Tanya Dewey (autorica), Agenti za životinje.

Kari Kirschbaum (autor, urednik), Agenti za životinje.

Popularne Životinje

Pročitajte o Plestiodon laticeps (Broadhead Skink) na agensu Animal Agents

Pročitajte o Wilsonia canadensis (kanadska pjegavica) na agensu Animal Agents

Pročitajte o Incilius periglenes na životinjskim agensima

Pročitajte o Turdus merula (uobičajenom kosu) na životinjskim agensima

Pročitajte o Paragordius variusu na životinjskim agentima

Pročitajte o Asteroidei o životinjskim agensima