Vicugna vicugnavicugna

Napisao Dai-Hong Kim

Geografsko područje

Trenutni domet vicune nalazi se u Andama južnog Perua, zapadne Bolivije, sjeverozapadne Argentine i sjevernog Čilea (Nowak, 1991.).

  • Biogeografske regije
  • neotropski
    • domorodac

Stanište

Vicune se nalaze u poluaridnim valjanim travnjacima i ravnicama na nadmorskim visinama od 3.500-5.750 metara. Ta su zemljišta prekrivena kratkom i žilavom vegetacijom. Zbog svakodnevnih potreba za vodom, vikune žive u područjima gdje je voda lako dostupna. Klima u staništu je obično suha i hladna. Nowak (1991), Grizmek (1990).

  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak

Fizički opis

Vicuna je najmanja živa vrsta iz porodice Camelidae. Duljina glave i tijela iznosi 1.250-1.900 mm, duljina repa 150-250 mm, a visina ramena 700-1.100 mm. Vitko tijelo i relativno dugačak vrat i udovi daju vikuni elegantan izgled. Uši su duge, šiljaste i uske. Glava je okrugla i žućkaste do crveno-smeđe boje. Dugi vrat ima žućkasto crveni bib. Donji i unutarnji dijelovi bokova prljavo su bijeli. Čudna griva, duga 20-30 cm, sa svilenkastobijelom kosom krasi prsa. Sve u svemu, pelaž je jednolik i mekan. U usporedbi sa sličnim izgledom Lame guanicoe, vicuna je veličine jedne četvrtine, tijelo joj je bljeđe i nedostaju žuljevi na unutarnjim stranama prednjih udova. Relativna težina mozga veća je od težine gvanaka. Među živim artiodaktilima, vikune imaju jedinstvene sjekutiće nalik glodavcima koji su s jedne strane prekriveni caklinom. Značajke za koje se vjeruje da su prilagodbe na velike nadmorske visine uključuju veliko srce, specijalizirane krvne stanice s hemoglobinom veće sklonosti kisiku i težinu koja je 50 posto teža od ostalih sisavaca iste veličine. Vid i sluh su dobri, iako je prvi daleko razvijeniji. Sluh je prilično loš. Nowak (1991), Grizmek (1990).




životni ciklus ancylostoma duodenale

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • dvostrana simetrija
  • Masa dometa
    35 do 65 kg
    77,09 do 143,17 lb.

Reprodukcija

Parenje započinje u ožujku i travnju. Pare se ležeći na prsima, a kopulacija traje 10-20 minuta. Nakon trudnoće od 330-350 dana, ženka u veljači i ožujku rodi jednog potomka od 4-6 kg. Ženka rađa u stojećem položaju, a nakladanje niti liže niti jede. Majka se pari ubrzo nakon poroda. Mladić je mobilan nakon samo 15 minuta nakon rođenja. Ostaje blizu svoje majke najmanje 8 mjeseci. Doji i dalje dok ne dosegne 10 mjeseci. Mlade ženke u ovoj fazi dominantni mužjak tjera iz stada. Za mlade muškarce to se događa sa 4-9 mjeseci. Protjerane ženke obično se prihvaćaju u drugu skupinu. Ženke su sposobne za parenje kad napune 2 godine. Neki su i dalje reproduktivno aktivni sa 19 godina. Vicune u divljini žive do 15-20 godina. Izvješteno je da je pojedinac u zatočeništvu živio 24 godine. MacDonald (1984), Nowak (1991), Grizmek (1990).

  • Ključne reproduktivne značajke
  • gonohorski / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualno
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
    Starost
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    340 dana
    Starost
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    730 dana
    Starost
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarci)
    Spol: muški
    730 dana
    Starost

Životni vijek / dugovječnost

Ponašanje

Vicune su budne i sramežljive životinje koje vrlo brzo bježe. Sposobni su trčati 47 km / h na nadmorskoj visini od 4.500 metara. Kretanje je izuzetno graciozno u usporedbi s bilo kojom drugom papkastom životinjom. Kad su u opasnosti, vikune ispuštaju jasan zvuk zvižduka. Dominantni mužjak upozorava svoje stado pozivom za uzbunu i postavlja se između prijetnje i članova. Jedan dominantni mužjak predvodi skupinu ženki i maloljetnika. Određuje opseg teritorija i članstvo u grupi, a druge muškarce tjera od obitelji. Teritorijalni mužjak drži svoje članove usko zajedno na udaljenosti ne većoj od 160 stopa. Članovi grupe pokazuju podložnost muškarcu polaganjem vrata preko leđa. Obiteljske skupine su zatvorena društva, isključujući vanzemaljske muškarce, a ponekad sprečavaju i mlade žene da se pridruže. Prosječna veličina obitelji je 6-10 jedinki, ovisno o uvjetima hranjenja na teritoriju. Vicune su jedan od rijetkih kopitara koji posjeduju teritorij za hranjenje i zaseban teritorij za spavanje. Dnevni su, a noću se povlače u svoja mjesta za spavanje na većim nadmorskim visinama. Odrasli mužjaci koji ne vode nijedno stado postaju ili osamljeni, ili čine veliku skupinu od 30 ili čak 150 jedinki. Međutim, među članovima ovih neženja postoji niska povezanost, a hijerarhija je odsutna. Nowak (1991), Grizmek (1990).

  • Ključna ponašanja
  • pokretni

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • taktilni
  • kemijska

Prehrambene navike

Vicuna je strogo paša. Prehrana se sastoji od uglavnom kratkih višegodišnjih trava. Sjekutići su posebno prilagođeni njegovoj prehrani. Velike su i kontinuirano rastu kao u glodavaca. Mladi često pasu ležeći. I mladi i odrasli žvaću hranu dok miruju. Za razliku od većine drugih kamelida, vicuna zahtijeva dnevni unos vode. Stoga, odabirom teritorija, pretražuje područje s povoljnim pojilištima. Prosječni raspon hranjenja je 184ha. Nowak (1991), Grizmek (1990), MacDonald (1984).

Ekonomska važnost za ljude: pozitivna

U prošlosti su vikune bile važan izvor vune i mesa. U vrijeme Inka vikune su zarobljene, ošišane i ponovno puštene u divljinu. Tijekom 19. i 20. stoljeća postojala je velika komercijalna potražnja za vunom. Nedavni zakon dopušta samo upotrebu vune ošišane iz žive vikune. Nowak (1991), Grizmek (1990).

Ekonomska važnost za ljude: negativno

Natjecanje s domaćom stokom.

Status zaštite

IUCN klasificira vicuna kao ranjivu, a USDI ugrožava. Tijekom razdoblja Inka, ukupno je stanovništvo doseglo 1,5 milijuna. Padom carstva broj je dramatično opao zbog masovnog klanja osvajača i doseljenika. Do 1960. broj se smanjio na samo 6000. Nedavni napori na uspostavljanju nacionalnih parkova i organizacija za zaštitu vicuna vratili su stanovništvo na 125.000. Otprilike polovica ovog broja živi u nacionalnom rezervatu Vamuna Pampas Galeras u Peruu. Nowak (1991), Grzimek (1990).

Drugi komentari

Neki starosjedioci Anda i Aymare i dalje štuju vikunu kao kći božice plodnosti Pachamame (Grizmek, 1990).


istočnooka buba klik

Suradnici

Dai-Hong Kim (autor), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.

Popularne Životinje

Pročitajte o Cuniculus paca (nizijskoj paci) na Animal Agents

Pročitajte o Leptonycteris yerbabuenae (manje šišmišu dugog nosa) na životinjskim agentima

Pročitajte o Pusa sibirica (bajkalski tuljan) na životinjskim agensima

Pročitajte o Polites peckius o životinjskim agensima

Pročitajte o Grampus griseus (Rissoov dupin) na životinjskim agentima

Pročitajte o Morelia viridis (piton zelenog drveća) na životinjskim agensima